Ο εν λόγω κήπος αποτελεί τον παλαιότερο βοτανικό κήπο ακαδημαϊκής χρήσης παγκοσμίως

Ο κήπος του Άλνουικ είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Βόρειας Αγγλίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν ανάμεσα στα πολύχρωμα φυτά, τα περιποιημένα τοπία και τους καταρράκτες.

Ωστόσο την ηρεμία και την ομορφιά του τοπίου, διαταράσσουν τα φυτά… «δολοφόνοι» που συνθέτουν ένα μέρος του κήπου.

Μέσα στα όρια του πιο δηλητηριώδους κήπου στον κόσμο, κλειδωμένο πίσω από μαύρες σιδερένιες πόρτες, βρίσκεται ένα μέρος όπου οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να σταματήσουν και να μυρίσουν τα λουλούδια: ο κήπος αυτός δεν είναι άλλος από τον «Poison Garden».

Ο κήπος δημιουργήθηκε από τη Δούκισσα του Νορθάμπερλαντ και φιλοξενεί πάνω από 100 διάσημα φυτά-δολοφόνους.

Η πηγή της έμπνευση ήταν τα μεσαιωνικά χρόνια. Η δούκισσα του Νορθάμπερλαντ την δεκαετία του ’90 επισκέφτηκε τον βοτανικό κήπο της Πάντοβα στη Ιταλία και διαβάζοντας την ιστορία του ενθουσιάστηκε.

Ο εν λόγω κήπος αποτελεί τον παλαιότερο βοτανικό κήπο ακαδημαϊκής χρήσης παγκοσμίως και ο λόγος δημιουργίας του ήταν η καλλιέργεια και η μελέτη θεραπευτικών και φαρμακευτικών φυτών από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προστασία αυτού του «κινητού» βιολογικού φαρμακείου από κλέφτες περιμετρικά καλλιεργήθηκαν δεκάδες τοξικά φυτά. Έτσι ο κάθε πιθανός επιτ5ήδειος έπρεπε να αποφύγει ένα δηλητηριώδη κλοιό.

Η δούκισσα έτσι εμπνεύστηκε από τη ιδέα και αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο. Βέβαια ο σκοπός του δικού της «θανατηφόρου κήπου» ήταν τελείως διαφορετικός. Δεν επιθυμούσε να  βλάψει τους επισκέπτες αλλά να τους επιμορφώσει.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν ποια φυτά είναι δηλητηριώδη, ποια «εγκυμονούν» κινδύνους όταν συναντηθούν με τον ανθρώπινο παράγοντα, πώς μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος μία τοξική ποικιλία και σε τι απόσταση θεωρείται ασφαλές να πλησιάσει.

Με βάση αυτό το πλαίσιο σκέψης, στον κήπο του Άλνουικ, καλλιεργήθηκαν και διάφορες ποικιλίες ναρκωτικών φυτών, όπως είναι η κάνναβη, η κοκαϊνη και διάφορα άλλα είδη οπιούχων φυτών.

Οι επισκέπτες του κήπου, μάλιστα κατά την διάρκεια της ξενάγησης τους επικεντρώνονται ειδικά στην εκπαίδευση πάνω στα οπιούχα φυτά και μαθαίνουν για τις επιδράσεις τους πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του το ιδιόμορφο πάρκο συνεχώς αναβαθμίζεται και συντηρείται ανελλιπώς.

Κάθε χρόνο ο «Δηλητηριώδης Κήπος» προσελκύει σταθερά πάνω από 600.000 επισκέπτες. Και η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ότι η ξενάγηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Παρά τις πολυάριθμες επισημάνσεις «θανάτου» και τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ξεναγών, μερικοί από τους επισκέπτες κάνουν το λάθος να πλησιάσουν προς τα φυτά .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευτυχώς μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει μόνο λιποθυμίες.