ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πόλη πουλάει τα σπίτια της για 1 δολάριο το καθένα αλλά υπάρχει παγίδα

Tο 2022 υπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Βαλτιμόρη

Πόλη πουλάει τα σπίτια της για 1 δολάριο το καθένα αλλά υπάρχει παγίδα

Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει γειτονιές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα και την ερείπωση, η Βαλτιμόρη σκοπεύει να πουλήσει σπίτια έναντι 1 δολαρίου το καθένα.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον δήμαρχο Μπράντον Σκοτ και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Αναμένεται να προσφέρει περισσότερα από 200 κενά ακίνητα που ανήκουν στην πόλη σε κατοίκους που θα δεσμευτούν να τα επισκευάσουν και να ζήσουν σε αυτά.

Αυτά τα άδεια αποτελούν πρόβλημα για την πόλη της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα συγκεντρωμένο μέσα σε λίγες γειτονιές που χαρακτηρίζονται από τη φτώχεια.

Το μέτρο θυμίζει το πρόγραμμα «Dollar House» της Βαλτιμόρης από τη δεκαετία του 1970, το οποίο προσέφερε ακίνητα για ένα δολάριο σε νοικοκυριά, με την προϋπόθεση να τα επισκευάσουν οι ίδιοι. Μια παρόμοια προσπάθεια έχει επίσης επιχειρηθεί στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στόχος του νέου προγράμματος είναι να δώσει προτεραιότητα στους ιδιώτες αγοραστές, έναντι των εργολάβων που θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3.000 δολαρίων ανά κατοικία.

Διαθέσιμες είναι παράλληλα και επιχορηγήσεις ύψους 50.000 δολαρίων προκειμένου οι νέοι ιδιοκτήτες να βοηθηθούν στις ανακαινίσεις των σπιτιών, αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει προέγκριση για κατασκευαστικά δάνειο, σύμφωνα με το Governing.com.

Ορισμένες ΜΚΟ ζήτησαν από το δήμο της Βαλτιμόρης να βάλει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων τα περισσότερα σπίτια, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών των ακινήτων και να διώξει τους φτωχούς κατοίκους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί το πρόγραμμα στέγασης να αφορά σε μερικές εκατοντάδες κατοικίες, αλλά ενδέχεται να περιλάβει περισσότερες καθώς το 2022 υπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το δήμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.