«Πρωθυπουργός» Κοσσυφοπεδίου: «Η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία δεν έχει πεθάνει»

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011

«Πρωθυπουργός» Κοσσυφοπεδίου: «Η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία δεν έχει πεθάνει»

Ο «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Al Jazeera, δήλωσε πως «η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία δεν έχει πεθάνει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε αύξηση του αριθμού των δυνάμεων του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας.

Αυτό έγινε την 1η Ιανουαρίου. Όμως, στις 5 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ απάντησε ότι δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από το Κοσσυφοπέδιο για αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην αποστολή KFOR, και ότι επί του παρόντος έχουν επαρκή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

Όταν ρωτήθηκε για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Κούρτι είπε ότι το πολιτικό σχέδιο για αυτό το θέμα απέτυχε, αλλά η ιδέα δεν έχει πεθάνει.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Σερβίας [Αλκεσαντάρ Βούτσιτς] νοσταλγεί εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι το πολιτικό σχέδιο της ανταλλαγής εδαφών έχει αποτύχει, αλλά η ιδέα δεν έχει πεθάνει. Αλλά η νοσταλγία δεν είναι ένα συναίσθημα με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε. Η ανταλλαγή εδαφών δεν θα γίνει, η ανταλλαγή εδαφών είναι μια φόρμουλα για πόλεμο», είπε.

Για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είχαν μιλήσει πριν μερικά χρόνια ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς και ο τότε πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Η ιδέα αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη διεθνή σκηνή.

Ο «πρωθυπουργός» μίλησε επίσης για τον διάλογο με τους ντόπιους Σέρβους και ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Είπε ότι συνεχίζει να τους συναντά και ότι «δεν υπάρχει πρωθυπουργός στο Κοσσυφοπέδιο που να έχει γνωρίσει περισσότερους ντόπιους Σέρβους» από αυτόν.

Ο Κούρτι, ήδη στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, έχει εξαγγείλει διάλογο με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι πιο σημαντικός από αυτόν που αναπτύσσει το Κόσοβο με τη Σερβία, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011.

Τα μέρη έχουν καταλήξει σε δεκάδες συμφωνίες, αλλά η εφαρμογή των περισσότερων από αυτές επί τόπου έχει σταματήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να τελειώσει με αμοιβαία αναγνώριση. Η Σερβία αναζητά μια συμβιβαστική λύση, χωρίς όμως να διευκρινίζει εν πολλοίς τι σημαίνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.