ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Ψίχουλα» η ενίσχυση των 140 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στα νοικοκυριά για το ρεύμα – Η Βρετανία δίνει 173 δισ. ευρώ!

Με πληθυσμό το ένα ένατο της Ευρώπης

«Ψίχουλα» η ενίσχυση των 140 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στα νοικοκυριά για το ρεύμα – Η Βρετανία δίνει 173 δισ. ευρώ!

Aστείο είναι το ποσό των 140 δισ. ευρώ που θα συγκεντρωθεί από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και θα ανακατανεμηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε ότι το μέτρο της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει στα κοινοτικά ταμεία 140 δισ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα ανακατανεμηθούν στους ευάλωτους πολίτες και στις επιχειρήσεις που έχουν «χτυπηθεί» από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Αν μπει στην ίδια «ζυγαριά» με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λιζ Τρας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, τότε γίνεται ακόμα πιο εύκολα αντιληπτό ότι αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πρόσφατα «πάγωμα» των αυξήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, πακέτο μέτρων το οποίο θα κοστίσει περίπου 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ).

Η Βρετανία έχει πληθυσμό το ένα ένατο από αυτό της ΕΕ.

Στόχος, όπως η ίδια είπε, είναι κανένα μέσο νοικοκυριό στη Μεγάλη Βρετανία να μην πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (2.874,55 ευρώ) τον χρόνο για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια.

Έτσι, το μόνο που μπορούν για την ώρα να κάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι να ελπίζουν ότι η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν για «πλήρη και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» σημαίνει ότι θα δουν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Τι είπε στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε πλήρη και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν με ύφος αυστηρό και υπό τα διαδοχικά χειροκροτήματα του Ημικυκλίου.

«Πέραν της άμεσης κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Η σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον δίκαιη για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε χαμηλό κόστος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την κυρίαρχη επήρεια του φυσικού αερίου», είπε.

«Η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούν να τα ανακατανείμουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν επί του έκτακτου σχεδίου που προτείνει η Κομισιόν, ορισμένα μέτρα του οποίου ήδη διχάζουν τους 27 που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές ενεργειακές πραγματικότητες.

Είναι η τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της που η πρόεδρος της Κομισιόν εκφωνεί την ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά φέτος σε μία πολύ διαφορετική συγκυρία: εδώ και ένα χρόνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ενισχυμένη από την ενιαία ευρωπαϊκή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της Covid.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.