ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ραμζάν Καντίροφ: Ο Τσετσένος ηγέτης διαγνώστηκε με νεκρωτική παγκρεατίτιδα

Μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «μη αναστρέψιμη» για την υγεία του

Ραμζάν Καντίροφ: Ο Τσετσένος ηγέτης διαγνώστηκε με νεκρωτική παγκρεατίτιδα

Οι φήμες για την υγεία του Ραμζάν Καντίροφ αναζωπυρώθηκαν μετά από δημοσίευμα της Novaya Gazeta, το οποίο αναφέρει ότι ο Τσετσένος ηγέτης πάσχει από οξεία νεκρωτική παγκρεατίτιδα. 

Όπως ανέφεραν οι πηγές του νοσοκομείου στη Novaya Gazeta Europe από το 2019 ο ηγέτης της Τσετσενίας υποβάλλεται τακτικά σε επεμβάσεις.

Οξεία παγκρεατίτιδα ονομάζεται η ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος. Το πάγκρεας ευρίσκεται στο βάθος της κοιλιάς πίσω από το στομάχι και το παχύ έντερο και ακουμπάει πάνω στα μεγάλα αγγεία των σπλάγχνων. Από τη θέση του λοιπόν και μόνον, φαίνεται ότι η φλεγμονή αυτού του οργάνου επηρεάζει την λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων της κοιλιάς.

Η βαρύτητα με την οποία παρουσιάζεται ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας ορίζει και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε πολύ βαρειές περιπτώσεις το πάγκρεας δεν φλεγμαίνει απλώς, αλλά έχει υποστεί νέκρωση. Αυτή είναι μια βαρύτατη περίπτωση με πάρα πολύ υψηλή θνητότητα (έως 40%).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση του 47χρονου Καντίροφ, γνωστού για την πιστή στάση του προς το Κρεμλίνο και την αυστηρή μεταχείριση των αντιφρονούντων, είναι αμετάκλητη.

Η Novaya Gazeta, η οποία ιδρύθηκε από τον Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, επικαλείται πηγές κοντά στον Καντίροφ και γιατρούς από την Κλινική του Κρεμλίνου, όπου φέρεται να νοσηλεύτηκε πέρυσι το φθινόπωρο.

Ο Καντίροφ από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης υπέγραψε διάταγμα ότι είχε παραχωρήσει για λίγο τις εξουσίες του στον πρόεδρο του περιφερειακού κοινοβουλίου «για μία περίοδο προσωρινής ανικανότητας», χωρίς να αποκαλύψει την ασθένειά του, αλλά αναφέροντας ότι είχε νοσήσει από ένα κρυολόγημα. Εξέδωσε άλλο ένα διάταγμα για μια παρόμοια σύντομη μεταβίβαση εξουσίας τον Ιανουάριο του 2020.

Όπως σημειώνει η  Novaya Gazeta, είναι απίθανο αυτό να ήταν συνέπεια μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ και ο ίδιος ο Καντίροφ, ως ενεργός υποστηρικτής του αθλητισμού, δεν είχε προβλήματα με το υπερβολικό βάρος.

Όμως η απότομη απώλεια βάρους είναι το πρώτο σύμπτωμα της αναπτυσσόμενης νεκρωτικής παγκρεατίτιδας..

Επίσης, το καλοκαίρι του 2020, ο επικεφαλής της Τσετσενίας έπασχε από COVID και, εκτός από την κύρια ασθένεια, την ανάπτυξη της οποίας οι γιατροί του νοσοκομείου προσπάθησαν να σταματήσουν, υπέστη σοβαρά προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα.

Η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι η υγεία του Καντίροφ άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία την άνοιξη του 2022, αναγκάζοντάς τον να χάσει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις και εγείροντας υποψίες για την περιοδική απουσία του από τη δημοσιότητα.

Ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο φθινόπωρο ανέφεραν ότι ο Καντίροφ έπασχε από προβλήματα στα νεφρά, γεγονός που τον ώθησε να εμφανιστεί σε προσεκτικά δημοσιευμένα βίντεο σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις φήμες.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι ο Καντίροφ νοσηλεύτηκε στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας για περίπου ένα μήνα με οξεία πνευμονική ανεπάρκεια μετά από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών που φέρεται να τον βοηθούσαν να ανακουφιστεί από τον πόνο.

Ο Καντίροφ συνδέθηκε με αναπνευστήρα και τέθηκε προσωρινά σε ιατρικά προκαλούμενο κώμα, γεγονός που οδήγησε σε ανώνυμα κανάλια του Telegram να αναφέρουν ότι ο Τσετσένος πολέμαρχος βρισκόταν «σε κώμα».

Για να εξηγήσει την απουσία του και να διαψεύσει αυτές τις αναφορές, ο ίδιος δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο μια φωτογραφία του στο κρεβάτι του θείου του Μαγκομέντ, ο οποίος φέρεται να λάμβανε θεραπεία στο ίδιο νοσοκομείο.

Παρόλο που οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του τον Σεπτέμβριο, πηγή της Novaya Gazeta Europe στο νοσοκομείο ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας του Καντίροφ προκάλεσαν «ανησυχία» σε πολλούς στον στενό του κύκλο και την αίσθηση ότι δεν θα ήταν σε θέση να αναρρώσει πλήρως.

Συνεργάτες του Καντίροφ δημοσίευσαν φωτογραφίες του σε νοσοκομείο, επισκεπτόμενος έναν θείο του, κάτι που η Novaya Gazeta θεωρεί πρόσχημα για να κρυφτεί η πραγματική αιτία της νοσηλείας του.

Σε πρόσφατο βίντεο, ο Καντίροφ φαίνεται σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Γκρόζνι, όπου εμφανίζεται σχεδόν ακίνητος, μιλώντας αργά και με δυσκολία, ενισχύοντας τις φήμες για την υγεία του. 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο, από ανάρτηση στο «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.