ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ρωμαϊκό άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων

Οδηγός εκσκαφέα ανακάλυψε το μαρμάρινο κεφάλι μιας Ρωμαίας γυναίκας

Ρωμαϊκό άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων

Εργάτες οικοδομής κατασκεύαζαν ένα πάρκινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν βρήκαν τυχαία ένα ρωμαϊκό άγαλμα σχεδόν 2.000 ετών.

Ο Greg Crawley, ένας οδηγός εκσκαφέα, ανέλαβε εργασίες ανακαίνισης στο εξοχικό κτήμα Burghley House του 16ου αιώνα στο Peterborough της Αγγλίας. Κάποια στιγμή, ανακάλυψε κατά τύχη το μαρμάρινο κεφάλι μιας Ρωμαίας γυναίκας. Μετά από λίγο και σε κοντινό σημείο βρέθηκε ακόμα μία προτομή.

Αφού τα κομμάτια καθαρίστηκαν, εξετάστηκαν και επανασυναρμολογήθηκαν, χρονολογήθηκαν στον 1ο ή 2ο αιώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο άγαλμα είχε προστεθεί ένας σιδερένιος πείρος που του έδινε τη δυνατότητα να στερεωθεί σε προτομή ή βάθρο. Αυτή η προσαρμογή έγινε ιστορικά από Ιταλούς αντιπροσώπους αρχαιοτήτων στα τέλη του 18ου αιώνα όταν πουλούσαν αντικείμενα σε αριστοκράτες που ταξίδευαν στην Ιταλία.

«Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο περιοδείες του ένατου Κόμη στην Ιταλία τη δεκαετία του 1760, όταν αγόρασε πολλές αρχαιότητες, έφερε το γλυπτό πίσω στο Burghley», αναφέρει το κτήμα σε σχετική δήλωση.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο Μπράουνλοου Σέσιλ, ο ένατος κόμης του Έξετερ, κληρονόμησε τον τίτλο το 1754 και ήταν μανιώδης ταξιδιώτης και συλλέκτης καλών τεχνών. Πώς, όμως, αυτά τα έργα τέχνης κατέληξαν στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων; Άγνωστο! Μπορεί να έγινε μια διάρρηξη ή κάποιος απλώς να πέταξε το άγαλμα.

Ο οδηγός του εκσκαφέα δήλωσε πως ήταν «καταπληκτικό συναίσθημα που βρήκα κάτι τόσο παλιό και ιδιαίτερο», χαρακτηρίζοντας το άγαλμα «την καλύτερη ανακάλυψή του».

«Έπαθα σοκ καθώς ο κουβάς του εκσκαφέα κύλησε πάνω από αυτό που νόμιζα ότι ήταν μια μεγάλη πέτρα για να αποκαλύψει ένα πρόσωπο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπαν ότι ήταν ένα ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα», είπε ο Crawley.

Το άγαλμα θα εκτίθεται μαζί με άλλα αγάλματα που συγκέντρωσε ο ένατος Κόμης στο Burghley House.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.