ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σαν Χοσέ: Θησαυροί «ανυπολόγιστης αξίας» θα ανασυρθούν από θρυλικό ναυάγιο

Η θέση του ναυαγίου κρατείται μυστική για να κρατηθούν μακριά οι κυνηγοί θησαυρών

Σαν Χοσέ: Θησαυροί «ανυπολόγιστης αξίας» θα ανασυρθούν από θρυλικό ναυάγιο

Στα ανοικτά των ακτών της Καραϊβικής της Κολομβίας από το Βασιλικό Ναυτικό το 1708 βυθίστηκε το Σαν Χοσέ, και πιστεύεται ότι μετέφερε 11 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα.

Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015, δεν έχει αποκαλυφθεί από την κολομβιανή κυβέρνηση για να αποφευχθεί η λεηλασία. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την ανέλκυσης του ναυαγίου από τον πυθμένα της θάλασσας επιταχύνονται και όλα δείχνουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε μια ακριβής εικόνα.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανέλκυση αντικειμένων από το «Ιερό Δισκοπότηρο» των ναυαγίων στις αρχές του Απριλίου.

Η Alhena Caicedo, διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, δήλωσε στον Guardian: «Για χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η γαλέρα αποτελεί έναν αμύθητο θησαυρό. Δεν σκεφτόμαστε τόσο τον θησαυρό.

Σκεφτόμαστε πώς θα έχουμε πρόσβαση στις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες αυτού του συγκλονιστικού ναυαγίου. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, καθώς μια τέτοια επιχείρηση δεν έχει προηγούμενο. Κατά κάποιον τρόπο, είμαστε πρωτοπόροι.

Το περιεχόμενο είναι πραγματικά ποικίλο και δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα αντιδράσουν όλα αυτά τα αντικείμενα όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο. Δεν ξέρουμε καν αν είναι δυνατόν να ανασύρουμε όλα αυτά τα αντικείμενα από το νερό».

Η ιστορική ανακάλυψη συνδυάστηκε με μακροχρόνιες νομικές διαμάχες, οι οποίες αφορούσαν την ιδιοκτησία. Η Ισπανία, η Κολομβία, ομάδες ιθαγενών της Βολιβίας, ακόμη και οι ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο και ο θησαυρός των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ανήκουν.

Ωστόσο, η Κολομβία παίζει με τον παλιό κανόνα του «όποιος το βρίσκει, το κρατάει» και λέει ότι βρήκε πρώτη το 2015.

Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά για την ισπανική αυτοκρατορία στο απόγειο της δύναμής της – και εκτιμάται ότι τελικά το ναυάγιο θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια και να εκτεθεί σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάσυρση του San José αποτελεί μια απίστευτη πρόκληση, καθώς κανένα ναυάγιο δεν έχει ανασυρθεί ποτέ στο παρελθόν από θερμά και τροπικά νερά. Το πολεμικό ναυτικό της Κολομβίας μελετά άλλα θαλάσσια έργα για να βρει πώς θα μπορούσε να ανυψώσει με ασφάλεια το ναυάγιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.