ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σαν Χοσέ: Θησαυροί «ανυπολόγιστης αξίας» θα ανασυρθούν από θρυλικό ναυάγιο

Η θέση του ναυαγίου κρατείται μυστική για να κρατηθούν μακριά οι κυνηγοί θησαυρών

Σαν Χοσέ: Θησαυροί «ανυπολόγιστης αξίας» θα ανασυρθούν από θρυλικό ναυάγιο

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αποστολή για την ανάσυρση αντικειμένων «ανυπολόγιστης αξίας» από το θρυλικό ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ, η οποία βυθίστηκε το 1708 φορτωμένη με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια εκτιμώμενης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πλοίο των 316 ετών, το οποίο συχνά ονομάζεται «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων», εντοπίστηκε πριν από 8 χρόνια και παραμένει αντικείμενο διαμάχης, δεδομένου ότι δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και αρχαιολογική αξία, αναφέρει το CBS.

Ο κολομβιανός υπουργός Πολιτισμού Χουάν Νταβίντ Κορέα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Απρίλιο θα σταλεί στο ναυάγιο ρομποτικό υποβρύχιο που θα ανασύρει τα πρώτα αντικείμενα από τη γαλέρα προκειμένου να εξεταστεί η κατάστασή τους και να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει για την ανάκτηση του θησαυρού.

Το πλοίο επέστρεφε από τον Νέο Κόσμο φορτωμένο σεντούκια με σμαράγδια και 200 τόνους χρυσών νομισμάτων
Σε πρώτη φάση, η αποστολή των 4,5 εκατ. δολαρίων θα ανασύρει κεραμικά και ξύλινα αντικείμενα «χωρίς να επηρεάσει ή να προκαλέσει βλάβες στο ναυάγιο» είπε ο υπουργός.

Η θέση του ναυαγίου κρατείται μυστική για να κρατηθούν μακριά οι κυνηγοί θησαυρών.

Η γαλέρα Σαν Χοσέ, ιδιοκτησίας του ισπανικού στέμματος, βυθίστηκε από το βρετανικό ναυτικό κοντά στην Καρταχένη το 1708. Ελάχιστοι από τους 600 άνδρες του πληρώματος επέζησαν.

«Είναι ένα άκρως ευαίσθητο θέμα επειδή υποτίθεται ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε πολεμικούς τάφους» δήλωσε στο LiveScience ο Τζάστιν Λάιντβαγκνερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Το πλοίο επέστρεφε από τον Νέο Κόσμο στην αυλή του Βασιλιά Φιλίπου Ε’ στην Ισπανία, φορτωμένο σεντούκια με σμαράγδια και 200 τόνους χρυσών νομισμάτων.

Η ανακοίνωση του εντοπισμού του ναυαγίου το 2015 προκάλεσε διπλωματική διελκυστίνδα για το καθεστώς ιδιοκτησίας.

Η Ισπανία επιμένει ότι το φορτίο της ανήκει επειδή πρόκειται για ισπανικό πλοίο. Από την άλλη, οι αυτόχθονες Κάρα Κάρα της Βολιβίας επιμένουν ότι ο θησαυρός είναι δικός τους, δεδομένου ότι οι Ισπανοί ανάγκασαν τον λαό τους να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα.

Η Κολομβία, όμως, θέλει να ανασύρει τον θησαυρό με δικά της μέσα και να τον κρατήσει.

«Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για θησαυρό για τον οποίο πρέπει να παλέψουμε, όπως τον καιρό της αποικιοκρατίας, όταν οι πειρατές αμφισβητούσαν τα σύνορα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

Η ισπανίδα πρεσβευτής στην Κολομβία δήλωσε στο μεταξύ ότι  έχει λάβει οδηγία να προτείνει «διμερή συμφωνία» για την προστασία του ναυαγίου.

Το σχέδιο ανάσυρσης έρχεται την ώρα που το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει διαμάχη ανάμεσα στην Κολομβία και την αμερικανική εταιρεία Sea Search Armada, η οποία υποστηρίζει ότι ανακάλυψε πρώτη το ναυάγιο εδώ πάνω από 40 χρόνια.

Η εταιρεία αξιώνει ποσό 10 δισ. δολαρίων, το ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.