ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το ιστορικό θωρηκτό USS New Jersey κάνει το πρώτο του ταξίδι μετά από 30 χρόνια (βίντεο)

Θα υποβληθεί σε βασικές εργασίες συντήρησης

Το ιστορικό θωρηκτό USS New Jersey κάνει το πρώτο του ταξίδι μετά από 30 χρόνια (βίντεο)

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από το ιστορικό θωρηκτό USS New Jersey να εγκαταλείπει την προβλήτα του για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια για μια εκτεταμένη συντήρηση.

Το θωρηκτό κλάσης Iowa (BB-62), το οποίο λειτουργεί ως Μουσείο, άφησε την αποβάθρα του Κάμντεν στο Νιου Τζέρσεϊ για ένα “σύντομο ταξίδι” στον ποταμό Ντέλαγουερ μέχρι το πρώην Ναυτικό Ναυπηγείο της Φιλαδέλφειας, όπου θα πραγματοποιηθούν βασικές εργασίες συντήρησης του πλοίου.

Πραγματοποιήθηκε μια σύντομη τελετή αναχώρησης για το Νιου Τζέρσεϊ στην προκυμαία του Κάμντεν, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και βετεράνοι, καθώς και ο Κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, και ο βουλευτής Donald Norcross.

«Δεν υπάρχει θωρηκτό στην ιστορία μας που να πλησιάζει την κληρονομιά του Νιου Τζέρσεϊ », είπε ο Μέρφι στην τελετή.

Το USS New Jersey ήταν το δεύτερο από τα έξι θωρηκτά της κατηγορίας Iowa που παραγγέλθηκαν. Όπως αποδείχθηκε, με το πρόγραμμα ναυπήγησης θωρηκτών κλάσης Μοντάνα να αποτυγχάνει, τα θωρηκτά της κλάσης Αϊόβα ήταν τα τελευταία που εκτοξεύτηκαν για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Καθώς κατασκευάστηκαν χωρίς κανένα οικονομικό όριο ή περιορισμό εκτόπισης, αποδείχτηκαν επίσης τα πιο προηγμένα τεχνολογικά αμερικανικά θωρηκτά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την αρχή, κατασκευάστηκαν ως βασικά πλοία μεταφοράς για αεροπλανοφόρα και έδωσαν μεγάλη έμφαση στην υψηλή τελική ταχύτητα, η οποία έκανε τα θωρηκτά της κατηγορίας Iowa πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλα αμερικανικά θωρηκτά. Είχαν επίσης προσεκτικά κατασκευασμένη θωράκιση και νέα 406 mm Mk. VII με μεγαλύτερο εύρος της αποτελεσματικής βολής.

Το USS New Jersey (BB-62) έλαβε το βάπτισμα του πυρός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από υποστηρικτικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Νήσων Μάρσαλ το 1944. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Νέας Γουινέας και τον Ιούνιο, το USS New Jersey υποστήριξε επιχειρήσεις στην περιοχή Marianas και συμμετείχε ενεργά στη Μάχη της Θάλασσας των Φιλιππίνων.

Το 1945, το θωρηκτό υποστήριξε τις επιχειρήσεις αποβίβασης των πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Iwo-Jima και την Okinawa με τα πυρά του πυροβολικού. Το πλοίο συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), βομβαρδίζοντας κυρίως θέσεις της Βόρειας Κορέας.

Την περίοδο 1967-1969, το θωρηκτό υπηρέτησε και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Μετά από αυτές τις ενέργειες, το πλοίο τοποθετήθηκε σε εφεδρεία, αλλά τη δεκαετία του 1980 επέστρεψε στη γραμμή υπηρεσίας, έχοντας προηγουμένως υποβληθεί σε ενδελεχή εκσυγχρονισμό το 1982-1984. Αφορούσε την εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων και συστημάτων ελέγχου πυρός, καθώς και την εγκατάσταση εκτοξευτών πυραύλων Tomahawk και Harpoon και αντιαεροπορικών συστημάτων Phalanx.

Το θωρηκτό προσαρμόστηκε επίσης για την υποδοχή ελικοπτέρων επί του σκάφους. Το τόσο εκσυγχρονισμένο πλοίο συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο στον Λίβανο το 1983-1984.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 1991, το πλοίο παροπλίστηκε. Επί του παρόντος, λειτουργεί ως πλοίο μουσείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.