Το ψυχολογικό πείραμα του 1970 με τα ροζ κελιά των φυλακών

Φυσικά, η επιλογή για το συγκεκριμένο χρώμα δεν έγινε με βάση κάποιο διακοσμητικό κριτήριο

Το ψυχολογικό πείραμα του 1970 με τα ροζ κελιά των φυλακών

Βασισμένοι σε μια επιστημονική έρευνα της δεκαετίας του 1970, οι αρχές σε φυλακές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια να βάφουν τα κελιά των κρατουμένων ροζ, η «μόδα» αυτή ξαναζωντάνεψε την περίοδο του 2014 και υπήρξε τόσο διαδεδομένη, ώστε στην Ελβετία σε κάθε πέντε φυλακές η μία είχε το κελί της απομόνωσης βαμμένο ροζ.

Από ποιον και πως προέκυψε η ιδέα

Ο ερευνητής Alexander Schauss την δεκαετία του 1970 έπεισε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα του Ναυτικού να βάψει μερικά από τα κελιά κράτησης σε ροζ χρώμα. Σκοπός του ήταν να αποδείξει στην πράξη στην θεωρία του, ότι δηλαδή το χρώμα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά των κρατούμενων, καταπραΰνοντας και ηρεμώντας την ταραχή τους.

Τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού επιβεβαίωσαν την θεωρία του ερευνητή.  Με υπόμνημα που γράφτηκε από το Γραφείο Προσωπικού του Ναυτικού ανέφερε ότι χρειάζονταν μόνο 15 λεπτά παραμονής στο ροζ κελί για να μειωθεί η επιθετική συμπεριφορά και οι βίαιες τάσεις  των κρατούμενων. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και σε άλλα κέντρα κράτησης και φάνηκε να επιβεβαιώνουν τα αρχικό πείραμα.

Την περίοδο μεταξύ του 1979 και το 1981 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα του πειράματος έγιναν γνωστές και οι αναλογίες των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχουν την επιθυμητή απόχρωση του ροζ. Οι αναλογίες των χρωμάτων που χρησιμοποίησε ο ερευνητής ήταν αρχικά 473 ml ημι-γυαλιστερής κόκκινης εξωτερικής μπογιάς  και  4.546 ml από καθαρό λευκό χρώμα λατέξ για εσωτερικούς χώρους.

Το χρώμα που προέκυψε από την πρόσμιξη αυτή, επίσημα ονομάστηκε P-618 αλλά η εμπορική του ονομασία δόθηκε από τον Schauss και ήταν το χρώμα «Baker-Miller Pink», δηλαδή τα ονόματα των διευθυντών από το Κέντρο Κράτησης στο Ναυτικό, όπου δοκιμάστηκε το πείραμα για πρώτη φορά. Κατόπιν η απόχρωση αυτή απέκτησε και άλλα ονόματα σε όλο τον κόσμο όπου έχει χρησιμοποιηθεί, μερικά από αυτά είναι το «Drunk Tank Pink» και το «cool down pink».

Ισχύει τελικά το πείραμα του Schauss

Tα αποτελέσματα του πειράματος αυτού του δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ με επιτυχία.

«Υπήρξε μια μελέτη το 2015, που διεξήχθη κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι το ροζ μειώνει την επιθετικότητα», λέει ο Domicele Jonauskaite, ερευνητής χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στην Αυστρία.

Μάλιστα σε πείραμα που έγινε στην Ελβετία, συμμετείχαν σε αυτό 59 άνδρες κρατούμενοι και δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα επίπεδα επιθετικότητας των κρατουμένων είτε ήταν μέσα σε λευκά είτε σε ροζ κελιά.

Ακόμα κι αν η ηρεμιστική επίδραση του «Baker-Miller Pink» είναι αμφίβολη, η ετοιμότητα με την οποία υιοθετήθηκε αποδεικνύει την σχέση αλληλεπίδρασης που μπορεί να δημιουργεί ένα χρώμα στην ψυχολογία και στην διάθεση ενός ανθρώπου.

Και ίσως τελικά να μην είναι τόση  άστοχη η θεώρηση αυτή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας με κάποιους εκπληκτικούς τρόπους χωρίς να το καταλάβουμε.

Αλήθεια ή μύθος ότι τα χρώματα μας επηρεάζουν

Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιους τομείς της ζωή μας το χρώμα ασκεί άμεση επιρροή.

Για παράδειγμα έχει αποδειχθεί ότι όταν βλέπουμε κάτι με έντονο κόκκινο χρώμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι γλυκό. Το πιο απλό, ένα μήλο. Όσο πιο κόκκινο είναι ένα μήλο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση ότι θα είναι γλυκό.

Επιπλέον σε μία άλλη έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, βρήκαν ότι όταν έβλεπαν ένα κόκκινο ποτό θεωρούσαν αυτόματα ότι θα είναι ένα γλυκό ποτό.

Από την άλλη, αρκετοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι κακώς δίνεται τόση έμφαση στις θεραπευτικές ιδιότητες και τα ψυχολογικά οφέλη που μπορεί να προσφέρουν τα χρώματα στον άνθρωπο.

Το επιμύθιο σε αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών για την δύναμη του χρώματος η αλήθεια ίσως είναι κάπου στη μέση. Εάν το σκεφτούμε, οι περισσότεροι άνθρωποι πάντα πρώτα «τρώμε» με τα μάτια μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.