
Νομικές διαστάσεις λαμβάνει η διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της προεδρίας στην Τσεχία σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 7 και 8 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος Πετρ Πάβελ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ηγηθεί ο ίδιος της τσεχικής αποστολής, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα του αναθέτει την ευθύνη εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις έχει αποφασίσει να εκπροσωπηθεί η χώρα από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, με ορισμένους αναλυτές να τη συνδέουν με τις επανειλημμένες επικρίσεις του Πάβελ προς κυβερνητικές επιλογές.
Ο Τσέχος πρόεδρος, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η προσφυγή του αποσκοπεί στην προάσπιση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του θεσμού της προεδρίας και όχι σε προσωπικό επίπεδο.
Πλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων και να καθορίσει ποιος έχει τον τελικό λόγο στην εκπροσώπηση της χώρας στη διεθνή σύνοδο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.