Η καταδίκη του Μεβλίντ Γιασάρεβιτς, ο άνδρας που πυροβόλησε πάνω από 100 φορές με αυτόματο όπλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο τον Οκτώβρη του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση  από αξιωματούχους της Β-Ε και της διεθνούς κοινότητας σχεδίου ενάντια στην τρομοκρατία.

Το Δικαστήριο της Β-Ε, το οποίο έκρινε τις ενέργειες του Γιασάρεβιτς «τρομοκρατικές», τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο αθώωσε τους δυο άνδρες που είχαν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν τον Γιασάρεβιτς στην επίθεση.

Στην επεξήγησή του για την ποινή, ο Δικαστής Μπράνκο Πέριτς δήλωσε πως η Β-Ε αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο τρομοκρατίας.

«Δεν είχαμε ποτέ υποθέσεις σαν και αυτές. Η κοινότητα Ουαχάμπι της Γκόρνια Μαότσα δεν σέβεται τους νόμους του κράτους και έχει αποδείξει πως είναι πέραν του ελέγχου του κράτους. Με την απόσυρσή της από εκεί, η Β-Ε άνοιξε την πόρτα στην τρομοκρατία. Εάν δεν υπήρχε η Γκόρνια Μαότσα, δεν θα υπήρχε υπόθεση σαν του Γιασάρεβιτς», δήλωσε ο Πέριτς.

Ο Γιασάρεβιτς κατάγεται από τη Νόβι Παζάρ, Σερβία, ωστόσο έζησε για κάποιο καιρό στο χωριό Γκόρνια Μαότσα στη νοτιοανατολική Β-Ε, γνωστό ως κέντρο της σκληροπυρηνικής κοινότητας Ουαχάμπι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σενάντ Ντούποβατς δήλωσε πως εξεπλάγην από την ποινή, ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο Γιασάρεβιτς ενήργησε μόνος.

«Γνώριζα εξ’ αρχής πως δεν υπήρχε οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα και πίστευα πως η ποινή θα ήταν μικρότερη. Είναι βέβαιο πως θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση», δήλωσε ο Ντούποβατς στους SETimes.

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί έργο ενός, αλλά ομάδας. Στην περίπτωση αυτή, η ετυμηγορία τιμώρησε μόνο το δράστη. Το δικαστήριο δεν έχει εντοπίσει τους εγκεφάλους, τους βοηθούς, δεν τιμώρησε τους υποστηρικτές της επίθεσης», δήλωσε ο Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, διευθυντής της Southeast Europe Expert Team for the Fight Against Terrorism.

Είναι η 11η καταδίκη για τρομοκρατία που επιβάλλεται στη Β-Ε από το 1997. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου έχουν στοιχίσει τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 15. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε για τα αδικήματα αυτά ήταν ποινή φυλάκισης 80 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr