ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Καληνύχτα Μακεδονία»: Ξεκίνησε το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας

«Καληνύχτα Μακεδονία»: Ξεκίνησε το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας

Σήμερα διεξάγεται το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας εκχώρησης της Μακεδονίας.

Έτσι ολοκληρώνεται μία ακόμα πράξη στην ταπεινωτική για την Ελλάδα, συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας , που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Σκοπιανοί με «ΝΑΙ» η «ΟΧΙ» είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Ελλάδος;»

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7π.μ. (8π.μ. ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 7μ.μ. (8μ.μ ώρα Ελλάδος) ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές στις 8:30μμ- 9μμ ώρα Ελλάδος

Συνολικά βρίσκονται στους καταλόγους για να ψηφίσουν 1,806,336 Σκοπιανοί.

Το δημοψήφισμα θα παρακολουθείται από περίπου 12.000 εγχώριους παρατηρητές και περίπου 500 ξένους παρατηρητές.

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν σχετικά άνετη επικράτηση του «ΝΑΙ» με τη διαφορά όμως να έχει διακυμάνσεις, ενώ η συμμετοχή σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται κοντά στο 50%

Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ κλειδί θεωρείται το ποσοστό συμμετοχής.

Ο Ζάεφ με τη Δύση ( η οποία ασκεί αφόρητες πιέσεις) και τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι οι δυνάμεις που πιέζουν ασφυκτικά για το «ΝΑΙ», καλόντας τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή.

To κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE έχει δηλώσει πως θεωρεί το δημοψήφισμα έγκυρο μόνο αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50% κι έχει καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο πρόεδρος Ιβάνοφ έχει πει πως θα απέχει.

Πάντως στις 11πμ το ποσοστό συμμετοχής στα Σκόπια ήταν μόλις 9%

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γιατί γίνεται το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το κείμενο της συμφωνίας εκχώρησης της Μακεδονίας και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ουσιαστικά στοχεύει να δώσει στη συμφωνία λαϊκή νομιμοποίηση στο γειτονικό κράτος , ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται στη συμφωνία, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE,​ Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία αν βγει «ΝΑΙ» με πάνω από 50%.

Με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, η μπάλα περνάει στο έδαφος της Ελλάδος η οποία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία δηλαδή να την περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση στις 17 Σεπτεμβρίου από τη Market Vision για την ιστοσελίδα Mkd.mk

Στο ερώτημα για τη συμμετοχή: 25,2% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, εν αντιθέσει με το 48% που δηλώνει ότι θα συμμετάσχει ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται 26,8%.

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ΝΑΙ», ενώ 48,9% των πολιτών δηλώνει «ΟΧΙ», μια διαφορά μόλις 1,1% δηλαδή.

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”»; τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά: «ΟΧΙ» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ΝΑΙ» απαντά το 47,4%

Δημοσκόπηση 5 Σεπτεμβρίου για TV TELMA

Στην έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του TV Telma, το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα ψηφίσει «ΝΑΙ» ενώ το 8,6% απάντησε ότι θα ψηφίσει «ΌΧΙι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.Το 6,3% δήλωσε αναποφάσιστο, με το 2% να αρνείται να απαντήσει.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 42,2% δεν έδωσε απάντηση.

Οι περισσότεροι πάντως από τους ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 57,8%, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 28,8% απάντησαν το αντίθετο.

Δημοσκόπηση 25 Σεπτεμβρίου για TV 21

Ερωτήθηκαν συνολικά 3.136 άτομα από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2018 και από την έρευνα, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50,25%) δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «ΝAI», περίπου το 19,96% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα ή δεν θα ψηφίσουν, 18,45% δεν εκφέρουν γνώμη για το ζήτημα και ένα μικρό ποσοστό 11,34% θα ψηφίσει «ΟΧΙ» στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πιθανά σενάρια

Στην περίπτωση επικράτησης του «ΝΑΙ» με ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής πάνω από 50% η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα από το κοινοβούλιο και πλέον η συμφωνία θα περάσει για κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση επικράτησης του «ΝΑΙ» με ποσοστό κάτω από το 50%, θα παίξει ρόλο το ποσοστό.Θεωρείται απίθανο να πέσει κάτω από 45% οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι και κάτω από τις διεθνείς πιέσεις η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Σε περίπτωση επικράτησης του «ΟΧΙ» (αν και το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες) τα πράγματα περιπλέκονται. Η Δύση και ο Ζάεφ έχουν ποντάρει πολλά στην επικράτηση του «ΝΑΙ» και έχουν ξεκαθαρίσει με δηλώσεις πως μία επικράτηση του «ΟΧΙ» παρ όλο το συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος σημαίνει απόρριψη της συμφωνίας ενώ ο Ζάεφ πριν ένα μήνα δήλωνε πως θα παραιτηθεί .Βέβαια ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του δημοψηφίσματος αφήνει αρκετά περιθώρια για ελιγμούς για τη Δύση η οποία δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα σχέδια που έχει για την περιοχή. (Ένταξη Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για αποκοπή της ρωσικής επιρροής- δημιουργία ενεργειακού δρόμου για «απεξάρτηση» των Βαλκανίων από τη ρωσική ενέργεια).

Σίγουρα πάντως η ενδεχομένη επικράτηση του «ΟΧΙ» δίνει ένα πολύ καλό άλλοθι στην ελληνική κυβέρνηση για να αποτραβηχτεί από τη συμφωνία αλλά… με Τσίπρα-Κοτζιά όλα μπορείς να τα περιμένεις.

Το δημοψήφισμα όπως αναφέρεται στη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας (Δεύτερο μέρος = Σκόπια)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.