ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το «ναυάγιο των Πρεσπών» για Τσίπρα-Ζάεφ δεν σώζεται πλέον ούτε με εξαγορές βουλευτών!

Το «ναυάγιο των Πρεσπών» για Τσίπρα-Ζάεφ δεν σώζεται πλέον ούτε με εξαγορές βουλευτών!

Ηττα τέτοιων διαστάσεων που είναι αδύνατον να αγνοηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά από της «αντισυμβαλλόμενους» Ζάεφ και Τσίπρα, αποτέλεσε το δημοψήφισμα στα Σκόπια όπου μόλις και μετά βίας (κυριολεκτικά όμως το «μετά βίας») από το 1.800.000 εγκύρων ψήφων των τεευταίων εκλογών, το “Ναι” απόσπασε περί τις 535.000 θετικές ψήφους.

Κάτω και από το έστω αυθαίρετα χαμηλό πήχη των 600.000 θετικών ψήφων που οι ΗΠΑ υπέθεταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το “Ναι” για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η Συνταγματική αναθεώρηση και να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση (κάτω από το 37%) οφείλεται στους σκαβόφωνους που αποδοκίμασαν την Συμφωνία των Πρεσπών παρά τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ μεταξύ των ψηφισάντων.

Με καταμετρημένο το 97,78%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «Eίναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».

Τώρα θα πρέπει να συναινέσει η αντιπολίτευση στις συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος και να μην οδηγηθεί η ΠΓΔΜ άμεσα στις κάλπες αλλά αυτό είναι αδύνατον, λόγω του κλίματος πόλωσης που επικρατεί.

Η ουσία: Οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί απέρριψαν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ ούτε και οι αλβανόφωνοι είναι ιδιαίτερα «ζεστοί» αφού το 40% μόνο πήγαν και ψήφισαν.

Καταληκτικά, σε καμία χώρα, ούτε στα Σκόπια, ούτε στην Ελλάδα οι πολίτες θέλουν την συμφωνία, εκτός από τα πολιτικά πιόνια που κυβερνούν για λογαριασμό ΗΠΑ και ΕΕ και στήνουν συμφωνίες καταστροφής των μεταψυχροπολεμικών ισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι Σκοπιανοί π.χ. πείστηκαν πολυ περισσότερο από τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και της αντιπολίτευσης για «ξεπούλημα» της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Δύσης για δήθεν ρωσική εμπλοκή μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρότρυναν σε μποϊκοτάζ.

Ενδεχομένως να ενοχλήθηκαν και από τους απίθανους τύπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που περιόδευαν την χώρα και τους έλεγαν τι να κάνουν, προκεμένου τα Σκόπια να μετατραπούν σε μία τεράστια ΝΑΤΟϊκή βάση (Μακρόν, Μέρκελ, Χαν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Χ.Μάτις, ΓΓ ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ κλπ. κλπ.).

Τώρα ο Ζάεφ θα πάει την Συμφωνία στη Βουλή, όπου θα πρέπει όμως να αποσπάσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος.

Αν λάβουμε υπόψη ότι τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία εγκρίθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120 ο Ζάεφ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 11 από την αντιπολίτευση.

Κάποιοι εξ’ αυτών λέγεται ότι αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα χρειαστεί στήριξη κι από άλλους. Εκφράζονται, όμως, ήδη από κάποιους αντιπολιτευόμενους φόβοι για επηρεασμό ακόμη και για χρηματισμό, την ώρα που το VMRO κατήγγειλε νοθεία στο δημοψήφισμα.

Το κλίμα, όπως, πλέον δεν είναι τέτοιο που να ευνοεί χρηματισμό.

Μπορεί στην Ελλάδα οι εξαγορές βουλευτών να αποδεικνύονται εύκολες για την κυβέρνηση Τσίπρα, στα Σκόπια, όμως, πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής των βουλευτών που θα εξαγοραστούν, μετά την συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα.

Με δεδομένη, όμως, την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της οποίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για ήττα της συμφωνίας των Πρεσπών και της «εγκληματικής διακυβέρνησης της χώρας», καλώντας τον Ζάεφ να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του, το στοίχημα για την κυβέρνηση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και οι εκλογές ως μόνη πιθανή λύση.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός θα επιδιώξει όπως είπε μια συνάντηση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτές του VMRO, δίνοντας διορία περίπου δύο εβδομάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση «έδειξε» τα τέλη Νοεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία της νέας προσφυγής στις κάλπες, όπου θα επιδιώξει να αποσπάσει μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε με ανανεωμένη λαϊκή εντολή να κυνηγήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα τα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία άνω των 80 βουλευτών ή μήπως του γυρίσει μπούμερανγκ μια τέτοια κίνηση και ενισχυθεί η αντιπολίτευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα…

Ηδη το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO, από σήμερα ζητά την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών: Το δημοψήφισμα «έκαψε» την προοπτική της αποδοχής της συμφωνίας των Πρεσπών, τον ίδιον τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική της χώρας.

Ανάλογης έκτασης ήττα υπέστη και η Αθήνα: Οι Α.Τσίπρας και Ν.Κοτζιάς ηττήθηκαν μεγαλοπρεπώς και μάλλον θα πρέπει να συνηθίζουν στην ιδέα να ηττώνται κατά κράτος καθώς τους επόμενους 8-12 μήνες έρχονται, εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το κόμμα τους ξεκινά τον αγώνα από το διόλου εντυπωσιακό ποσοστό του 17-19% με αναγωγή επί των εγκύρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για να του δώσει θάρρος και να πάρει και ο ίδιος θάρρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε επενδύσει τόσα πολλά στο σκοπιανό δημοψήφισμα που η αποτυχία της πολιτικής του του έχει προκαλέσει έκδηλη αμηχανία, η οποία φάνηκε καθαρά στην δήλωση Κοτζιά που ήταν σαφώς για γέλια.

Ο Π.Καμμένος αισθάνεται δικαιωμένος που το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος εξελίχθηκε σε φιάσκο, όπως το είχε προβλέψει, αλλά αυτό δεν τον απαλάσσει από την ευθύνη παραμονής του σε μία εθνοκτόνο κυβέρνηση.

Η ήττα του «Ναι» απομακρύνει το ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησής των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αφού χρονικά μετατίθεται για αρκετούς μήνες η ανάγκη απόφασης λήψης απόφασης από την ελληνική Βουλή, κι έτσι φτάνουμε στις εθνικές εκλογές, πιθανότατα τον Μάϊο.

Η αποτυχία Ζάεφ-Τσίπρα θα ενθαρρύνει και τους Ελληνες πολίτες που αντιτίθενται στην εκχώρηση της Μακεδονίας και στην Ελλάδα, και θα ενισχύσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων.

Στους κερδισμένους από το αποτέλεσμα του δημοφηφίσμοτος και η Ρωσία: Το ερώτημα που ετέθη στους πολίτες δεν ήταν ένα ξερό «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιθέτως ήταν σύνθετο και εξαρτούσε την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Η μαζική αποχή του σλαβικού στοιχείου ερμηνεύεται και ως απόρριψη του προσανατολισμού της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτή η διαπίστωση προκαλεί το λογικό ερώτημα κατά πόσο οι έξωθεν παρεμβάσεις του διεθνούς παράγονται και ειδικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα απομάκρυνε το σλαβικό στοιχείο της ΠΓΔΜ από αυτόν τον προσανατολισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ρωσία εξ αρχής είχε ταχθεί αναφανδόν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας του Κρεμλίνου. Η αποχή από το δημοψήφισμα σημαίνει για τον ρωσικό παράγοντα, πως κέρδισε μία ανέλπιστη νίκη στα δυτικά Βαλκάνια, μετά την πρόσφατη ήττα της Ρωσίας στην απόφαση ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.