Επιστολή του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών σε VMRO: «Ψηφίστε τη συμφωνία των Πρεσπών»

Επιστολή του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών σε VMRO: «Ψηφίστε τη συμφωνία των Πρεσπών»

Εντείνεται η πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, το VMRO, να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές για να ξεκλειδώσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι, καλεί το VMRO να υπερψηφίσει τις αλλαγές και να στηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία», από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Μίτσελ εκφράζει επίσης τη λύπη του με τις θέσεις του VMRO τόσο κατά του δημοψηφίσματος, όσο και κατά της συμφωνίας.

«Είναι ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μίτσελ.

Ακολουθεί η επιστολή

Αγαπητέ Χρίστιαν,

Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «καλύτερη συμφωνία», δεν θεωρούμε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, εάν όχι για δεκαετίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος.

Οι πολίτες της «Μακεδονίας» από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις μεταξύ των οποίων και η δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αυτό ήταν ο βασικός στόχος από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα.

Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού.

Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μία που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα.

Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.