Προχωράει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης

Προχωράει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης

Γρήγορα προχωράει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης.

«Η ημερομηνία υπογραφής αυτού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι πλέον η γείτονα χώρα έχει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για αυτό πρέπει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την άλλη, υπάρχει μία προκαθορισμένη «σαφή πορεία» και για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, «οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν».

Με τούτα και με κείνα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει σταματήσει να πανηγυρίζει- και δικαίως- από την Παρασκευή το μεσημέρι που η ελληνική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη των δύο μεγάλων στόχων της. Και μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι έναν πολιτικό που ήρθε από το πουθενά χωρίς να γεμίζει το μάτι κανενός, σε σχέση με τους προκατόχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό κλίμα. Πηγές από τα Σκόπια, μάλιστα, επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μαζί με τις προεδρικές τον Απρίλιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και το Νόμπελ, μετά την επιστολή, την οποία και απέστειλε η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Φίλαθλοι σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σηκώνουν πανό, ενώ πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του πάντως σε κεντρικό ξενοδοχείο σημείωσε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «απέδειξε στην πράξη ότι υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.