Αλβανία: Διέφυγε ο Ε.Ράμα θέτοντας σε ετοιμότητα τον Στρατό – Απειλoύν Σόρος & Γερμανία τους βουλευτές που παραιτήθηκαν

Αλβανία: Διέφυγε ο Ε.Ράμα θέτοντας σε ετοιμότητα τον Στρατό – Απειλoύν Σόρος & Γερμανία τους βουλευτές που παραιτήθηκαν

“To είπαν και το έκαναν” καθώς όλοι οι Αλβανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν πριν λίγο παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονταν από υπαλλήλους του Τ.Σόρος, ξένες πρεσβείες και ειδικά την Γερμανία αναγκάζοντας τον Ε.Ράμα να φύγει από τα Τίραννα πηγαίνοντας σε “προστατευμένο χώρο” στα νότια της χώρας.

Πριν διαφύγει όμως έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας να θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα δυνάμεις του Στρατού και να συνδράμουν τις δυνάμεις της Αστυνομίας αν τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Κάτι που αναμένεται δυστυχώς να συμβεί. Όλα δείχνουν πως αύριο θα έχουμε μεγάλης έκτασης επεισόδια καθώς ήδη πολλοί Αλβανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο ώστε να χειροκροτήσουν τους βουλευτές που παραιτήθηκαν προετοιμάζοντας το “έδαφος” με συνθήματα μίσους κατά του Ε.Ράμα.

Η χρονική σύμπτωση: Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέλεξαν να το κάνουν την επέτειο της αποκαθήλωσης του Ε.Χότζα!

Η αντιπολίτευση καλεί σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη, με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς, στοχοποιώντας την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν ακόμα και για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Και μόνο αυτά.

Έπειτα από συνεδρίαση μισής ώρα το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και οι βουλευτές παρέδωσαν τις έδρες τους.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Λουλζίμ Μπάσα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία ιστορική επέτειο:

Την επέτειο της αποκαθήλωσης του αδριάντα του δικτάτορα Ε.Χότζα.

Ο ηγέτης του κόμματος DP, Lulzim Basha, επιβεβαίωσε την “καταιγίδα” που θα ξεσπάσει αύριο.

“Ολοι στις 10.00 η ώρα έξω από το κοινοβούλιο” ανέφερε.

«Εφεξής», δήλωσε ο Μπάσα «όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος είμαστε πλέον απλοί πολίτες».

«Οι Αλβανοί θα έχουν την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι άνθρωποι μας θα είναι παράλληλα με τους πολίτες ως απλοί πολίτες, για να σιγουρευτούν ότι πλέον στην Αλβανία δεν θα εγκατασταθεί άλλο ένα δικτατορικό καθεστώς. Ώστε να μην παραβιαστούν ξανά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως γίνεται πέντε χρόνια τώρα, και να επιστρέψει η χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Τις εντολές από σήμερα τις έχουν οι πολίτες

Θα κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη για την Αλβανία, τη δημοκρατία, την Ευρώπη, την Αμερική, για το ‘’σήμερα’’ και για το μέλλον αυτής της χώρας» είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος”.

“Εχω την τιμή και το προνόμιο να παραιτηθώ μετά από ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου μας.

“Σε αυτή την μεγάλη μάχη, θα νικήσουμε μαζί, Γι αυτό σας καλώ όλους αύριο. Κανείς δεν πρέπει να είναι απών” πρόσθεσε.

Ο ίδιος προανήγγειλε νέα διαδήλωση, για αύριο στις 10 το πρωί, έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Αναβολή της Ολομέλειας της αλβανικής Βουλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκραμόζ Ρούτσι

Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι αναβάλλεται η αυριανή Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής διότι υπάρχουν πληροφορίες για ταραχές στη διαμαρτυρία που έχει προαναγγείλλει η Αντιπολίτευση για αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 10.00 τ.ώ, καθώς επίσης και για να δοθεί χρόνος στην Αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να επιστρέψει στη Βουλή.

Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή».

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής και ότι θα απαντήσει στη βία με βία. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Ράμα: Δεν παραιτούμαι

Ο E.Ράμα, πάντως, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποιούν οι ξένες πρεσβείες στην Αλβανία

Την Τρίτη ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αλβανία, Ντάνκαν Νόρμαν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Η συνάντηση σαφώς και είχε να κάνει με την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραδώσει τις έδρες των βουλευτών.

Νόρμαν και Μπάσα συναντήθηκαν στο λεγόμενο «μπλε αρχηγείο». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγινε καμία δήλωση στα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι πρότειναν στην αντιπολίτευση να μην παραδώσει τις έδρες της και να συνεχίσει να συμμετέχει στο κοινοβούλιο.

Τι λέει η Αμερικανική Πρεσβεία

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αλβανία, αντέδρασε στην απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση να παραδώσουν τις έδρες τους. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Ν.Τραμπ δεν ελέγχει ακόμη απόλυτα το State Department όπου κουμάντο κάνει το “βαθύ κράτος”…. δηλαδή ο Τ.Σόρος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους βουλευτές να μην προχωρήσουν σε παραίτηση από τις έδρες τους.

Χαρακτήρισε μάλιστα μια τέτοια κίνηση «πολιτική αλαζονεία».

«Μια υγιής δημοκρατία απαιτεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί με εποικοδομητικά μέσα στους συνταγματικούς θεσμούς.

Οι απειλές από το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στην εφαρμογή του νόμου και στην υπεύθυνη διακυβέρνηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν όλους τους βουλευτές να παραμείνουν στις πολιτικές διαμαρτυρίες και να απορρίψουν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τις έδρες τους και να υπερασπισθούν τα ιδανικά και τις αρχές που έχουν ζωτική σημασία για κάθε ισχυρή δημοκρατία.

Αν αποτύχετε να κάνετε τη δουλειά σας, θα απογοητεύσετε τους ανθρώπους που έχετε το προνόμιο να εκπροσωπείτε», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Η πρέσβης της Γερμανίας, Suzanne Schutz ανέφερε:

“Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Είμαι πεπεισμένη πως η παραίτηση των βουλευτών είναι λάθος. Παρόλ αυτά όποις κάνει αυτό το βήμα, παίρνει και την ευθύνη. Και η ευθύνη είναι μεγάλη.

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αλλάξουν γνώμη και να προχωρήσουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο στο κοινοβούλιο.

Κράτηστε στο μυαλό σας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Αλβανίας πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να χαθεί χρόνος. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η βία δεν είναι αποδεκτή.

Καλώ όλους να συνεισφέρουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ολοι αυτοί που οργανώνουν αύριο την διαδήλωση είναι υπεύθυνοι. Και θα είναι περισσότερο υπεύθυνοι αν υπάρξει κλιμάκωση”

Τέλος να πούμε πως υπήρχε επικοινωνία και του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, με τον Γερμανό Steinmeier.

Η στιγμή της ψηφοφορίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.