Το ΒΒC και ο διαβόητος Βρετανός «εκτελεστής κρατών Timothy Less – Το σχέδιο κατακερματισμού της Ελλάδας

Το ΒΒC και ο διαβόητος Βρετανός «εκτελεστής κρατών Timothy Less – Το σχέδιο κατακερματισμού της Ελλάδας

Με ένα κατάπτυστο και “στημένο” άρθρο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας (η αντίστοιχη EΡΤ) προχώρησε σε ένα ανθελληνικό ρεπορτάζ προσπαθώντας να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει “εθνική μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα!

Στην πραγματικότητα “ξετύλιξε” το σχέδιο κατακερματισμού της χώρας μας και ανέδειξε την βρετανική στόχευση για υφαρπαγή ελληνικών εδαφών. Παρακάτω θα διαβάσετε την εμμονή του BBC με την Ελλάδα, την Κέρκυρα και τα δυτικά Βαλκάνια.

Η στάση αυτή του BBC δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Το βρετανικό δίκτυο απλά εξέφρασε τις απόψεις και το σχέδιο του πρώην βρετανού διπλωμάτη “εκτελεστή” των βαλκανικών κρατών, Timothy Less.

Το pronews.gr είχε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο τις γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια καθώς Ρωσία και ΗΠΑ συζητούσαν για τις αλλαγές συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και με βάση τα εθνικά κριτήρια.

Αυτή ήταν και η αμφιλεγόμενη πρόταση του πρώην Βρετανού διπλωμάτη Timothy Less στα τέλη του 2016 που πολλοί εκτιμούν ότι θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας”.

Μια διαδικασία που πολλοί πιστεύουν πως είναι «μη αναστρέψιμη» και οδηγεί στην ανασύνταξη των εθνοκεντρικών -φυγοκεντρικών δυνάμεων.

Γι αυτό και το BBC “ανακάλυψε” “εθνικά μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα που απαριθμεί συνολικά 100.000 μέλη εκ των οποίων μόνο 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της “μειονότητας”.

Το σχέδιο του πρώην βρετανικού διπλωμάτη Timothy Less οδηγεί στην «εκ νέου διαίρεση των Βαλκανίων». Μάλιστα ο Τimothy Less έχει επαναλειμένα τονίσει πως αν δεν συμβεί αυτό τώρα, τότε έρχονται νέοι “βαλκανικοί πολέμοι”.

Μερικά αποσπάσματα της μελέτης του μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Aλλά δεν είναι αυτό το πρώτο υποκινούμενο ανθελληνικό δημοσίευμα του BBC.

Το BBC το 2008 είχε «ανακαλύψει» αυτονομιστικό κίνημα στην Κέρκυρα. Γιατί όμως;

Ο τότε τίτλος του ρεπορτάζ του BBC ήταν: «Η πίεση για αυτονομία της Κέρκυρας μεγαλώνει».

Το άρθρο του BBC φιλοξενούσε έναν πανελληνίως άγνωστο τύπο, τον Ελληνοαυστραλό Χάρι Τσουκαλάς, «που ξεκίνησε κίνημα για να δοθεί στην Κέρκυρα αυτονομία από την Αθήνα».

Ο ίδιος Τσουκαλάς δήλωνε στο BBC ότι «δεν θέλουμε ανεξαρτησία από την Ελλάδα», του αρκούσε η «αυτονομία».

Αυτός ο Χάρι Τσουκαλάς, αφού κατάφερε και έγινε «θέμα» στο BBC, μετά «εξαφανίστηκε». Μια αναζήτηση στη Google τον βγάζει στην Αυστραλία.

Γιατί όμως οι Βρετανοί ασχολήθηκαν με έναν γραφικό τύπο και του έδωσαν βήματα;

Η στρατηγική σημασία της Κέρκυρας

Οι Βρετανοί, γνωστοί αποσταθεροποιητές, γνωρίζουν καλά τη στρατηγική σημασία της Κέρκυρας από την εποχή που την είχαν στην κατοχή τους.

Η Κέρκυρα «ελέγχει» την είσοδο και την έξοδο από το Στενό του Οτράντο (Στενό του Υδρούντα). Από την αρχαιότητα, το Στενό του Υδρούντα είχε ζωτική στρατηγική σημασία.

Ολόκληρος ο θαλάσσιος ανεφοδιασμός των Δυτικών Βαλκανίων ελέγχεται από «τα κανόνια» της Κέρκυρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αλβανοί συμπεριλαμβάνουν την Κέρκυρα στους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, αν και στην Κέρκυρα οι Αλβανοί «πάτησαν» μόνο τα τελευταία χρόνια ως οικονομικοί μετανάστες και το νησί ήταν πάντα δίχως καμία αμφισβήτηση ελληνικό.

Timothy Less: “Οι επόμενοι Βαλκανικοί πόλεμοι – Τα Βαλκάνια πρέπει να αλλάξουν”

“Μετά από χρόνια ειρήνης, τα δυτικά Βαλκάνια βυθίζονται ξανά στην αστάθεια. Κατά μήκος των περιοχών, οι λαοί βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας τις παραιτήσεις των κυβερνήσεων τους. Χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά και ευκαιρίες. Μια βίαιη πτυχή του ουχαμπϊσμού λαμβάνει χώρα μεταξύ των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής.

Η απειλή του κατακερματισμού επιστρέφει κανά καθώς οι δυσαρεστημένες πλειοψηφίες προσπαθούν να χωρίσουν τα κράτη τους.

Η Βοσνία είναι από καιρό η πιο δυσλειτουργική χώρα στην περιοχή. Οι Σέρβοι και οι Κροάτες δεν εγκατέλειψαν ποτέ το στόχο του διαχωρισμού. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, πιέζεται από πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό και διερευνάται από την αστυνομία στο Σεράγεβο για εικαζόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για να υποστηρίξει τη θέση του, απείλησε με δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Από την άλλη, το Κοσσυφοπέδιο, ένα φτωχό κρατίδιο στα βουνά Šar. Δεν είναι αναγνωρισμένο από τον μισό κόσμο, διευθύνεται από μια διεφθαρμένη ελίτ και σκοντάφτει με μια ενοχλημένη σερβική μειονότητα.

Στα Σκόπια επικρατεί το ίδιο χάος με μια μεγάλη δυσαρεστημένη αλβανική μειονότητα. Στα Βαλκάνια όλα τελικά καταλήγουν στον εθνικισμό.

Ενώ τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να εξηγήσουν την αναταραχή, δεν εξηγούν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αστάθεια στην περιοχή ή γιατί τα πράγματα χειροτερεύουν. Το “κλειδί” για να τα κατανοήσουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα Βαλκάνια ως το “σύνορο” μεταξύ των “Μεγάλων Δυνάμεων”.

Κατά την διάρκεια της Ιστορίες, όταν μία από αυτές τις “Μεγάλες Δυνάμεις” έχει διαχειριστεί την Ηγεμονία στην περιοχή ή ένας συνδιασμός δυνάμεων έχουν συμφωνήσει σε έναν “τακτοποιημένο διαχωρισμό” η ειρήνη έχει επικρατήσει.

Οταν καμία δύναμη δεν κυριαρχεί ή χειρότερα, όταν οι “Μεγάλες Δυνάμεις” ανταγωνίζουνε για ισχύ, τότε επικρατεί το χάος. Στην Οθωμανική περίοδο επικράτησε ειρήνη για μεγάλη περίοδο. Αλλά όταν η Αυτοκρατορία κατέρρευσε τον 19ο αιώνα, οι εθνικιστές κατά μήκος των Βαλκανίων έψαξανα για ανεξαρτησία. Πρώτα οι Ελληνες μετά οι Σέρβοι και τελικά οι υπόλοιποι με την βοήθεια της Ρωσίας η οποία έψαχνε την αποσταθεροποίηση του οθωμανού αντιπάλου.

Η βία συνέχισε τον 20 αιώνα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1910, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία προσπαθούσαν να καθορίσουν τα σύνορα τους. Ακολούθησαν δύο παγκόσμοι πόλεμοι με την εισβολή δυνάμεων από Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, ΕΣΣΔ.

Επειτα ακολούθησε μια ήρεμη περίοδος. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πέρασαν στην ΕΣΣΔ και οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να διατηρήσουν μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία ως “στρατηγική buffer zone” μεταξύ των ζωνών επιρροής τους.

Αυτό ανατράπηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η σταθερότητα επανήλθε με την άνοδο των ΗΠΑ στον “θρόνο” της μοναδικής υπερδύναμης. Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Κροάτες , βομβάρδισαν θέσεις Σέρβωνστην Krajina, έφεραν την συμφωνία του Ντέιτον, δημιουργήθηκε το Κόσοβο. Από το 2000 επέκτειναν την επιρροή σε Αλβανία, Μαυροβούνιο.

Ολο αυτό το αμερικανικό πλάνο άρχισε να αντιστρέφεται το δεύτερο μισό του 2000 όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν δυνάμεις για να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές.

Στην Βοσνία τα πράγματα χειροτέρεψαν. Πολλά από τα προβλήματα της ΕΕ προέρχονται από τα Βαλκάνια. Η μετανάστευση από Βουλγαρία και Ρουμανία άρχισε να κορυφώνεται, η οικονομία της Ελλάδας κατέρρευσε. Ολο αυτό έδωσε “σήμα” στα βαλκανικά κράτη και οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν. To όνειρο της ΕΕ τελείωσε

Τα Σκόπια και η Σερβία στράφηκαν προς τις οικονομίες της Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας. Η Ρωσία έχει επεκτείνει την επιρροή της ειδικά στις χριστιανικές ορθόδοξες χώρες όπως την Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ελλάδα ενώ εμπλέκεται στην Βοσνία.

Θα υπάρξει “ντόμινο” αν φύγει η Δημοκρατία Σέρπσκα από την Β-Ε και ενωθεί με την Σερβία. Το ίδιο θα κάνουν και οι Αλβανοί του Κοσόβου με τα Τίρανα. Θα ακολουθήσουν και οι Αλβανοί της Σερβίας (Πρέσεβο κτλ).

Αν ξεσπάσει πόλεμος τότε θα εμπλακούν οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές σε Βοσνία και Αλβανία όπως συνέβη και στους πολέμους του 1990″...

Αυτά λέει ο βρετανός διπλωμάτης τονίζοντας πως οι αλλαγές εδαφών πρέπει να επέλθουν ειρηνικά ώστε όλες οι εθνοτικές ομάδες να ικανοποιηθούν. Επίσης θεωρεί δεδομένο ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα ενωθεί με την Σερβία. Απλά δεν ξέρει πότε η Μόσχα και Βελιγράδι θα “πυροδοτήσουν” το γεγονός αυτό. Γι αυτό και προσπαθούν να προλάβουν τις εξελλίξεις.

Πάνω σε αυτό το πλάνο βασίζεται και η μελλοντική συμφωνία Κοσόβου -Σερβίας που αποκαλύψαμε χτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, ποια θα είναι τα μελλοντικά εδαφικά όρια των βαλκανικών κρατών;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.