Κινέζοι αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους του Βελιγραδίου!

Κινέζοι αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους του Βελιγραδίου!

Άρχισε από χθες να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι πρόγραμμα κοινής δράσης Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών για την ασφάλεια των πολιτών, βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την σύσταση μεικτών ομάδων που θα αποτελούνται από Σέρβους και Κινέζους αστυνομικούς και θα περιπολούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ήδη από χθες εμφανίστηκαν μεικτές περιπολίες στο κέντρο της πόλης και σε περιοχή του νέου Βελιγραδίου όπου λειτουργεί κινέζικη αγορά.

Οι Κινέζοι αστυνομικοί φέρουν την ίδια στολή με τα ίδια διακριτικά που φορούν και στην Κίνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι στόχος του προγράμματος είναι να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται υπήκοοι της Κίνας οι οποίοι ζουν στην Σερβία.

Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να ΄΄τρέχει΄΄ ακόμη ένα πρόγραμμα συνεργασίας Κίνας – Σερβίας στον τομέα της ασφάλειας.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ασφαλής πόλη» με το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση, μέχρι το τέλος του 2020, σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, 1.000 καμερών υψηλής ευκρίνειας που θα έχουν την δυνατότητα σάρωσης και αναγνώρισης προσώπων εν κινήσει. Ανάδοχος εταιρεία είναι η κινέζικη Huawei η οποία έχει ήδη τοποθετήσει 400 κάμερες στην πόλη.

Το συμβόλαιο έχει χαρακτηριστεί από την σερβική κυβέρνηση «Απόρρητο» και το περιεχόμενο του παραμένει άγνωστο. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, τόνισε ότι στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας των πολιτών. Παραδέχθηκε ότι η αναγνώριση προσώπων είναι μία από τις βασικές δυνατότητες των καμερών που θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές, ισχυρίστηκε ωστόσο ότι δεν θα γίνει κατάχρηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν κάποιος φοράει μια κουκούλα, πρέπει να ξέρουμε από ποιο σπίτι βγήκε, ποιον είδε, τι αυτοκίνητο χρησιμοποίησε πού πήγε και τι έκανε…», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στεφάνοβιτς απαντώντας στις αιτιάσεις κοινωνικών φορέων για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.