ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Ζάεφ έλαβε την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση στα Σκόπια

Ο Ζάεφ έλαβε την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση στα Σκόπια

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πεντάροφσκι ανέθεσε σήμερα το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουλίου.

Πλέον, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες (σύμφωνα με το Σύνταγμα) προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να προτείνει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση, για την οποία, όπως είπε, θα είναι σταθερή και σύγχρονη και θα σεβαστεί πλήρως τις τρεις συμφωνίες-κλειδιά για τη χώρα: “Τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας”.

Σε περίπτωση που εντός 20 ημερών ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της χώρας θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE.

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε το προηγούμενο διάστημα δύο συναντήσεις με τον Αλί Αχμέτι, αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, από τις οποίες δεν προέκυψε αποτέλεσμα.

Τα κόμματα των Ζάεφ και Αχμέτι αποτελούν τα μεγαλύτερα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού στα Σκόπια και σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2020, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχτηκε πρώτο, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.