ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Βουλγαρία θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ «αν δεν λυθούν οι ιστορικές διαφορές»

Η Βουλγαρία θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ «αν δεν λυθούν οι ιστορικές διαφορές»

H Βουλγαρία απειλεί με βέτο την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, αν δεν επιλυθούν οι ιστορικές διαφορές των δύο χωρών μεταξύ άλλων και για το γλωσσικό.

Κάτι που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα το κάνει η Βουλγαρία.

Διπλωμάτης που μετείχε σε χθεσινή συνάντηση με συναδέλφους του κρατών μελών της ΕΕ -στην πρώτη συζήτηση επί του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι η Κομισιόν – είπε ότι ο Βούλγαρος ομόλογός του μίλησε επί μακρόν και «συναισθηματικά φορτισμένος για το θέμα».

Από αυτό συνάγεται πως δεν μιλούν «συναισθηματικά φορτισμένοι» οι Έλληνες διπλωμάτες.

Όταν συμφωνήσουν τα κράτη μέλη, η προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει τη λεγόμενη «Συμφωνημένη Γενική Θέση της ΕΕ» έναντι των δύο χωρών, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων. Θέλουν να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 10ης Νοεμβρίου, αλλά η Βουλγαρία απειλεί να ασκήσει βέτο σκεπτόμενη τα δικά της εθνικά και ιστορικά συμφέροντα, κάτι που δεν το κάνει η Αθήνα.

Τον περασμένο Αύγουστο η Βουλγαρία μοίρασε στα άλλα κράτη μέλη ένα έγγραφο, με το οποίο εξηγεί τη στάση της, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή της στις «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στα Σκόπια τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» και την «αναθεώρηση της κοινής μας ιστορίας, την άρνηση των κοινών εθνικών και γλωσσικών μας ριζών ή τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε την γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών των Σκοπίων, είναι βουλγαρική κάτι που ισχύει.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μια συμφωνία για τη διευθέτηση αυτών των διαφορών, «αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας έχει κολλήσει», σύμφωνα με τη Σόφια. Τα Σκόπια, πάντως, διαμηνύουν από την πλευρά τους τη βούλησή τους να εφαρμόσουν το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διπλωμάτες, πάντως, επεσήμαναν ότι η χθεσινή ήταν μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος κι ότι υπάρχουν πιθανότητες να λυθεί το θέμα, καθώς προγραμματίζονται κι άλλες προπαρασκευαστικές συζητήσεις ενόψει της επόμενης συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια στις 10 Νοεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.