Ανατράπηκε οριστικά η φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας λόγω πείνας – Μεγάλη νίκη του Μ.Μπορίσοφ στις εκλογές

Πρώτο με μεγάλη διαφορά το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού που υπόσχεται «ισορροπημένη πολιτική μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας»

Ανατράπηκε οριστικά η φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας λόγω πείνας – Μεγάλη νίκη του Μ.Μπορίσοφ στις εκλογές

Η διάλυση της ήδη εξαιρετικά εύθραυστης βουλγαρικής οικονομίας μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης από το φιλοαμερικανικό κεντρώο κόμμα Κίριλ Πετκόφ του και των «γιάπις» φίλων του (φίλοι του Κ.Μητσοτάκη) ήταν αρκετοί για να στείλουν την Βουλγαρία όχι στο 1990, αλλά πολύ πιο πίσω, σε μια εποχή που είναι η πιο δύσκολη οικονομικά από την ανεξαρτησία του βουλγαρικού κράτους.

Και βέβαια να δώσουν την πρωτιά στις εκλογές στο συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ.

Το κόμμα του Μπορίσοφ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 25% των ψήφων, ενώ έπεται η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ, που συγκεντρώνει το 19%.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 18 μηνών που οι Bούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους, σε μία περίοδο πρωτοφανούς από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989, πολιτικής αστάθειας.

Οι Βούλγαροι  αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα, ίσως γιατί ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε και να ζεσταθούν: Το ποσοστό συμμετοχής ήταν σε ιστορικό χαμηλό (25%).

Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 20%, ένα καλάθι ψώνια κοστίζει μια περιουσία και η διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι τεράστια. Δεν έχουν ενέργεια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν τίποτα,

Ο Μπόικο Μπορίσοφ «είναι το μικρότερο κακό» πιστεύουν οι Βούλγαροι και επενδύουν στο ότι μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα δυτικά και τα ρωσικά συμφέροντα. «Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά μας, καλύτερα να μην προκαλούμε κανέναν»…, εξηγούσε μία ψηφοφόρος.

Ο πολιτικός του αντίπαλος και πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, επιχειρηματίας, 42 ετών, απόφοιτος του Harvard, στενός φίλος του Κ.Μητσοτάκη, έκανε την είσοδό του το 2021 στην βουλγαρική πολιτική σκηνή.

Ανετράπη τον περασμένο Ιούνιο με πρόταση μομφής. Κυβέρνησε μαζί με τους δύο συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές (11%) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (8%) κόμματα φιλοαμερικανικά και φιλογερμανικά.

Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η συμμαχία του Gerb με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL (12%-14%) και με τους εθνικιστές της παράταξης Vazrajdane (Αναγέννηση): Έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή.

Τι σημαίνουν αυτά; Ισχυρό τουρκικό «πόδι» στην βουλγαρική πολιτική σκηνή, αλλά και επιστροφή των φιλορώσων στην εξουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι που οι Βούλγαροι ελπίζουν να σημάνει την έναρξη της ροής του φυσικού αερίου και πάλι στη χώρα τους. Γιατί αλλιώς «ο χειμώνας δεν βγαίνει», λένε οι ίδιοι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.