Επιμένει η Πρίστινα για Αλβανούς δημάρχους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο που πλειοψηφούν οι Σέρβοι

To ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει περισσότερους στρατιώτες

Επιμένει η Πρίστινα για Αλβανούς δημάρχους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο που πλειοψηφούν οι Σέρβοι

Ο “πρωθυπουργός” του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις στο βόρειο Κόσοβο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, μια ενέργεια που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην περιοχή και ανάγκασε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους» είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης. «Χρειαζόμαστε κανονικότητα… Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», πρόσθεσε.

Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.

«Να φύγουν οι δήμαρχοι – Δεν εκπροσωπούν κανέναν»

Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.

Στο Ζβέτσαν μερικές δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι νωρίτερα σήμερα έξω από το δημαρχείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές ήταν πάντως λιγότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Γύρω από το δημαρχείο της πόλης αυτής έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR φρουρούν το κτίριο ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο του Ζβέτσαν, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, με αφορμή το γεγονός ότι «μασκοφόροι» πετροβόλησαν την Τετάρτη δύο περιπολικά. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και τα τζάμια των δύο οχημάτων έσπασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.

Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα σήμερα, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.

Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.

To ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει περισσότερους στρατιώτες

Το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.

Η αναταραχή εντάθηκε στην περιοχή μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Το γεγονός ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστήριξη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.

«Η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει και περισσότερους στρατιώτες επιπλέον των 700 που είναι ήδη καθ’ οδόν για να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4.000 ειρηνευτών στο Κόσοβο», μετά τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών τη Δευτέρα, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί Βελιγράδι και Πριστίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου να αποκλιμακώσουν την ένταση η οποία, όπως προειδοποίησε, θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις σε Κόσοβο και Σερβία να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στηρίζουμε τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης του Κοσόβου και της Σερβίας όμως η τρέχουσα κλιμάκωση εμποδίζει τις προσπάθειες (ένταξής τους) παρά τις βοηθάει», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.