ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Oι Γερμανοί θέλουν να ανάψουν νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια: Η Ελλάδα απείχε (ευτυχώς) από το ψήφισμα για την «γενοκτονία» στην Σρεμπρένιτσα

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε και μπορεί να προκαλέσει την διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Oι Γερμανοί θέλουν να ανάψουν νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια: Η Ελλάδα απείχε (ευτυχώς) από το ψήφισμα για την «γενοκτονία» στην Σρεμπρένιτσα

Οι Γερμανοί φαίνεται πως θέλουν να «ανάψουν» νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια παρουσιάζοντας ένα ψήφισμα το οποίο και τελικά υπερψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ και το οποίο επί της ουσίας αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία από τους Σέρβους στην Σρεμπρένιτσα το 1995.

Ήδη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης διακήρυξης για τη Σρεμπρένιτσα «θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης»!

Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δήλωσε μάλιστα δια του προέδρου της ότι θα προτείνει ειρηνική απόσχιση.

Οι Γερμανοί γνώριζαν τι μπορούσαν να προκαλέσουν με αυτό το ψήφισμα και είναι σαφές πως έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που έχει παραμείνει φιλική στην ομόδοξη Ρωσία και στην Δύση αναζητούνται τρόποι για να αλλάξει ο προσανατολισμός της.

Ένας καταστρεπτικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι καταλυτικός.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είχε παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1991, καθώς ήταν η χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία αναγνώρισε της αποσχίσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας και στην συνέχεια της Βοσνίας (παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μία πολυεθνική και πολυθρησκευτική περιοχή).

Η Αθήνα πράττοντας σωστά και τηρώντας την πρέπουσα στάση απέναντι στην ομόδοξη Σερβία απείχε, της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995».

Συγκεκριμένα το Βερολίνο κατάφερε να προωθήσει το εν λόγω ψήφισμα σε βάρος της Σερβίας.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει παρόμοιο ψήφισμα για τη «γενοκτονία των Τούτσι» στη Ρουάντα.

Το ψήφισμα πέρασε τελικά με ισχνή πλειοψηφία και με μεγάλο αριθμό χωρών να απέχουν κατά την ψηφοφορία.

Ειδικότερα, από τα 193 κράτη-μέλη στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171.

Ψήφισαν 84 χώρες «υπέρ», 19 χώρες «κατά» και 68 χώρες δήλωσαν «αποχή».

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη του ΟΗΕ (σύνολο 193) υπερψήφισαν το «ψήφισμα» (84 χώρες), ενώ οι ψήφοι «κατά» και «αποχή» ήταν περισσότερες (87 ψήφοι).

Η Ελλάδα κατέθεσε αιτιολόγηση στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης για τη στάση που επρόκειτο να τηρήσει, στην οποία αναφέρει ότι είναι άκαιρη η προώθηση τέτοιου ψηφίσματος αυτήν την περίοδο, «δεν βοηθά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δυτικά Βαλκάνια, έρχεται σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δεν προάγει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί την προοπτική ένταξης των χωρών στην Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος Αλεκσαντάρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, παρακολουθώντας τα γενόμενα, είχε προτρέψει τη χώρα μας να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα.

Κάλεσε ήδη από την Τρίτη (21/5) την Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμφανίστηκε είδηση σαν να ήταν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα ψήφιζε το ψήφισμα. Δεν το πιστεύω, πιστεύω στους Έλληνες φίλους μας και στους Έλληνες αδερφούς μας και σε πολλούς άλλους ότι θα δείξουν με την ψήφο τους πόσο σέβονται τους Σέρβους φίλους τους και τους καλώ να είναι συγκρατημένοι, γιατί ξέρω ότι δεν μπορούν να είναι εναντίον» ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό στο Instagram.

Η Αθήνα αποφάσισε στάση «συμμετοχής» στη διαδικασία, αλλά «αποχής» κατά την ψηφοφορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.