ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Βουλγαρία: Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές

Βουλγαρία: Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Την 9η Ιουνίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών όρισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διόρισε και υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρεται.

“Πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να εμπλακεί σε κοινοβουλευτική κρίση (και)…να είμαστε όμηροι σε κομματικές φιλοδοξίες και επιθυμίες”, είπε ο Γκλάβτσεφ στη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο 60χρονος Γκλάβτσεφ διετέλεσε επικεφαλής της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της ΕΕ και μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του μπλοκ, κλυδωνίζεται από πολιτική αστάθεια μετά τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το 2020.

Μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023 την χώρα κυβερνούσαν διαδοχικά υπηρεσιακές κυβερνήσεις που είχαν διοριστεί από τον Ράντεφ απούσης μιας σταθερής εκλεγμένης συμμαχίας.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ του κόμματος “Συνεχίζουμε την αλλαγή” (PP) στις 5 Μαρτίου.

Ο Ντένκοφ παραιτήθηκε για να επιτρέψει στο κόμμα “Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας” (GERB) να ηγηθεί της κυβέρνησης για εννέα μήνες όπως συμφωνήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου χρόνου.

Απέρριψε επίσης την πρόταση του Ράντεφ να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις εκλογές τον περασμένο Απρίλιο το GERB βγήκε πρώτο εξασφαλίζοντας 69 έδρες στη βουλή των 240 εδρών. Το μπλοκ υπό το PP εξασφάλισε 64 έδρες. Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας δεν χρειάζεται να διαλυθεί πριν από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.