
Τέσσερα πρώην μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατάφεραν την αναρρίχηση στο Εβερεστ μόλις λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή τους από το Λονδίνο, όπου ελπίζουν να επιστρέψουν έχοντας ολοκληρώσει το συνολικό εγχείρημα μέσα σε μόλις επτά ημέρες.
«Και οι τέσσερις, μαζί με έναν φωτογράφο και πέντε σέρπα, έφθασαν στην κορυφή του Εβερεστ σήμερα το πρωί στις 07.10 τοπική ώρα», ανακοίνωσε ο αυστριακός διοργανωτής της αποστολής.
«Θα κατεβούν προς τον καταυλισμό βάσης μέχρι το βράδυ, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, και θα βρίσκονται στα σπίτια τους εντός του ορίου του επταημέρου», δήλωσε ο Λούκας Φύρτενμπαχ.
Δείτε βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι τέσσερις αλπινιστές, ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για τους Παλαιούς Πολεμιστές Άλιστερ Καρνς, αναχώρησαν την Παρασκευή από την βρετανική πρωτεύουσα, όπου ολοκλήρωσαν τον εγκλιματισμό τους στο μεγάλο υψόμετρο, – ο οποίος γίνεται συνήθως στις πλαγιές των Ιμαλαΐων – αναπνέοντας αέριο Ξένο (Xenon).
Η επίμαχη αυτή μέθοδος προκαλεί σφοδρές επικρίσεις στην κοινότητα των αναρριχητών.
Η βρετανική ομάδα προετοιμάσθηκε για να αντιμετωπίσει τη «ζώνη του θανάτου», που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, αναπνέοντας Ξένο επί δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή τους στα Ιμαλάια.
Το ευγενές αυτό αέριο ευνοεί την παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO), μίας ορμόνης που αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που δεσμεύουν το οξυγόνο στο αίμα και το μεταφέρουν στους ιστούς βελτιώνοντας τις επιδόσεις του οργανισμού.
Countdown begun. T-2 days to launch for Mission: Everest. Our mission: London to the summit of Everest and back in 7 days (under 21 days to beat the official record). Completed my last high altitude test—walking without oxygen at 8000m. I felt a little dizzy on completion but… pic.twitter.com/ZNmFmh8wwM
— Al Carns (@AlistairCarns) May 14, 2025
Η χρήση του αερίου είναι απαγορευμένη σε πολλά αθλήματα και θεωρείται ντοπαριστικό προϊόν.
«Το Ξένο φαίνεται ότι αναπτύσσει μηχανισμούς που προστατεύουν από την ασθένεια του υψομέτρου που προκαλεί η έλλειψη οξυγόνου», εξηγεί ο δρ Μάικλ Φράις, μέλος της αποστολής. «Η εισπνοή του αναπαράγει τις συνέπειες του μεγάλου υψομέτρου».
Οι αλπινιστές περνούν συνήθως περί τους δύο μήνες στις πλαγιές της στέγης του κόσμου (8.849 μέτρα) πριν επιχειρήσουν την αναρρίχηση προς την κορυφή.
Η ταχύτερη ανάβαση στο Εβερεστ έγινε το 2003 από τον νεπαλέζο αναρριχητή Λάκπα Γκέλου Σέρπα, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναρρίχηση από τον καταυλισμό βάσης στην κορυφή σε 10 ώρες και 56 λεπτά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.