ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Βιετνάμ: Δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έκλεψε το 3% του ΑΕΠ της χώρας!

Μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στην ιστορία με εκτιμώμενη ζημία 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Βιετνάμ: Δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έκλεψε το 3% του ΑΕΠ της χώρας!

Η Truong My Lan, πρόεδρος του μεγάλου εργολάβου Van Thinh Phat στο Βιετνάμ, καταδικάστηκε σε θάνατο την Πέμπτη (11/4).

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στην ιστορία, με εκτιμώμενη ζημία 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδίδεται στις πράξεις της Lan. Η ομάδα των τριών ενόρκων και των δύο δικαστών απέρριψε ομόφωνα όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, καθιστώντας την Lan υπεύθυνη για την εξαπάτηση μετρητών από την Saigon Commercial Bank (SCB) επί μία δεκαετία.

«Οι ενέργειες της κατηγορουμένης διέβρωσαν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ηγεσία του (κομμουνιστικού) κόμματος και του κράτους», ανέφερε η ετυμηγορία που εκδόθηκε στη δίκη στη Χο Τσι Μινχ, το νότιο επιχειρηματικό κέντρο του Βιετνάμ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, η Λαν αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες, μεταθέτοντας τις ευθύνες στους υφισταμένους της. Ωστόσο, μετά από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων επί πέντε εβδομάδες, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σοκαριστικά, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από την απάτη ανέρχονται πλέον στο ιλιγγιώδες ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το έξι τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας το 2023.

Η αυστηρότητα της ποινής, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής της θανατικής ποινής, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν. Μια τόσο αυστηρή τιμωρία είναι σπάνια, ακόμη και σε περιπτώσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ.

Η καταδίκη της Λαν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής πάταξης της διαφθοράς που έχει παγιδεύσει πολυάριθμους αξιωματούχους και μέλη της επιχειρηματικής ελίτ του Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια. Οι συνέπειες των πράξεών της εκτείνονται πολύ πέρα από την προσωπική της σφαίρα, επηρεάζοντας χιλιάδες θύματα και κλονίζοντας τα θεμέλια της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Λαν εξέφρασε τύψεις και απελπισία, παραδεχόμενη: «Στην απελπισία μου, σκέφτηκα τον θάνατο». Τα λόγια της αντικατοπτρίζουν τον βαθύ αντίκτυπο του σκανδάλου, όχι μόνο στη δική της ζωή αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα που επηρεάστηκε από τις πράξεις της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υπόθεση της Λαν είναι εμβληματική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Βιετνάμ καθώς παλεύει με θέματα διαφθοράς και διαφάνειας. Η κλίμακα των εγκλημάτων της, σε συνδυασμό με τη συνενοχή άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, υπογραμμίζει την ανάγκη για συστημική μεταρρύθμιση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων κατά της διαφθοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.