Βραζιλία: Ανεστάλησαν οι εξαγωγές βοδινού προς την Κίνα – Εντοπίστηκε κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Το κρούσμα πιθανόν δεν σχετίζεται με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών

Βραζιλία: Ανεστάλησαν οι εξαγωγές βοδινού προς την Κίνα – Εντοπίστηκε κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Η Βραζιλία ανέστειλε τις εξαγωγές βοδινού κρέατος στην Κίνα αφού εντοπίστηκε ένα «πολύ πιθανό» κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Πολιτεία Παρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Κίνα και ελήφθη με βάση διμερές πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «το μοσχαρίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση δεν επηρεάζεται» από τον εντοπισμό της ασθένειας σε μια αγελάδα ηλικίας 9 ετών. Δείγματα έχουν σταλεί για εξετάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), στον Καναδά.

Ο υπουργός Κάρλος Φαβάρο διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα. «Το θέμα αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να εγγυηθούμε στους Βραζιλιάνους και τους ξένους καταναλωτές την ποιότητα των κρεάτων μας», τόνισε.

Ο υπουργός είπε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι πρόκειται πιθανότατα για μια «άτυπη» μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που σχετίζεται με τη γήρανση των ζώων. Στις άτυπες μορφές η ασθένεια δεν προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών.

Η Υπηρεσία Προστασίας της Γεωργίας στην Παρά (Adepara) εξήγησε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στο υπόλοιπο κοπάδι, ούτε μετάδοσής της στους ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρυσι οι εξαγωγές βοδινού από τη Βραζιλία έφτασαν τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Σχεδόν η μισή ποσότητα, αξίας 13,1 δισ. δολαρίων, προοριζόταν για την κινεζική αγορά. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εντοπίστηκαν δύο άτυπα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, στη Μίνας Ζεράις και το Μάτο Γκρόσο. Οι εξαγωγές προς την Κίνα διακόπηκαν τότε για τρεις μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.