ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βρετανίδα βουλευτής κατηγόρησε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για… λαθρεμπόριο όπλων στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς να έχει στοιχεία

Η KFOR διαψεύδει την βρετανίδα βουλευτή

Βρετανίδα βουλευτής κατηγόρησε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για… λαθρεμπόριο όπλων στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς να έχει στοιχεία

Η Βρετανίδα βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του βρετανικού κοινοβουλίου, Αλίσια Κερνς, κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Κερνς ανέφερε στην ομιλία της στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας ότι όπλα μεταφέρονται από τη Σερβία με ασθενοφόρα και στη συνέχεια ξεφορτώνονται σε ορθόδοξες εκκλησίες.

«Γι’ αυτό η εικόνα ασφαλείας είναι τόσο σκληρή. Για πάρα πολύ καιρό δεν καταφέραμε να καλέσουμε τις ένοπλες σερβικές πολιτοφυλακές που δρουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η κυβέρνηση γνωρίζει, από στρατιώτες που μόλις επέστρεψαν από την υπηρεσία στην KFOR, ότι τα όπλα μεταφέρονται λαθραία μέσω των συνόρων σε ορθόδοξες εκκλησίες με βοήθεια ασθενοφόρων.

  Όταν τα στρατεύματά μας προσπαθούν να πάρουν άδεια για να πάνε να τα πάρουν, οι άδειες καθυστερούν.

 Μέχρι να ληφθεί η άδεια, να οι εκπλήξεις, εμφανίζεται ένα ασθενοφόρο στην εκκλησία και αποσύρει τα όπλα», είπε η Κερνς.

Πρόσθεσε ότι «ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι η Βρετανία πουλά πυρομαχικά στη Σερβία».

Δεδομένου ότι η αντιτρομοκρατική αστυνομία εκεί πραγματοποίησε επιθέσεις και απήγαγε τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, πώς ξέρουμε ότι τίποτα που πουλήσαμε στη Σερβία δεν χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το ζήτημα;»,  ρώτησε η Κερνς.

Την ομιλία της Βρετανίδας βουλευτού, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον Άλμπιν Κούρτι στο Λονδίνο, μεταδόθηκε από αλβανόφωνα portal της Πρίστινα.

Επισκοπή Raško-Prizren: Η Kfor να ελέγξει αμέσως τους ισχυρισμούς της Βρετανίδας βουλευτή

Η Επισκοπή Raška-Prizren της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) ζήτησε από την αποστολή KFOR να επαληθεύσει αμέσως τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο όπλων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η επισκοπή αυτή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιμένει να ελεγχθούν επειγόντως οι κατηγορίες της βρετανίδας βουλευτού Αλίσια Κερνς, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης και ότι ζητά από την KFOR, με την οποία ήταν προσαρτημένη η βρετανική μονάδα, να ενημερώσει το κοινό εάν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στη δήλωση, πρόσθεσε ότι έχει την απαίτηση αυτή «γιατί είναι αδύνατο για τους Βρετανούς στρατιώτες της KFOR να έχουν αυτές τις πληροφορίες,και να μην τις έχουν μεταφέρει στους αξιωματικούς της διοίκησής τους».

«Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, τα εκκλησιαστικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα εμπλέκονται πιθανώς στην κατάχρηση εγκαταστάσεων της Σερβικής Εκκλησίας,  για υποτιθέμενη μεταφορά ή αποθήκευση όπλων, θα υποστούν τις πιο αυστηρές εκκλησιαστικές τιμωρίες και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη δημόσια υπηρεσία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μητρόπολη δήλωσε ότι δέχθηκε «με βαθιά ανησυχία» τη δήλωση που δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης από την Κερνς, η οποία κατηγόρησε ευθέως τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την παρουσίασή της στο κοινοβούλιο.

Η KFOR διαψεύδει την βρετανίδα βουλευτή

Σύμφωνα με τη σερβική ‘Novosti’, η KFOR ανακοίνωσε ότι το γεγονός που ανέφερε χθες η βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του βρετανικού κοινοβουλίου, Alicia Cairns, αναφέρεται στο έτος 2022, όταν το Βασιλικό Τάγμα Fusilier δεσμεύτηκε στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου για την υποστήριξη της αποστολής KFOR.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η εικαζόμενη παράνομη παρουσία όπλων αναφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία της KFOR, αλλά μετά από περαιτέρω έρευνα για την εξεύρεση επιβεβαίωσης, δεν προέκυψαν στοιχεία για όσα αναφέρθηκαν. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την εικαζόμενη λαθρεμπορία που διεξήχθη μέσω της διοικητικής συνοριακής γραμμής μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας σε ορθόδοξες εκκλησίες με ασθενοφόρα» δήλωσε η KFOR.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.