ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βρετανικό Μουσείο: Πρώην έφορος καλείται να επιστρέψει αντικείμενα που έκλεψε

Ο έφορος απολύθηκε όταν αποκαλύφθηκαν οι κλοπές

Βρετανικό Μουσείο: Πρώην έφορος καλείται να επιστρέψει αντικείμενα που έκλεψε

Πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου καλείται να επιστρέψει τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι έκλεψε και έχει ακόμα στην κατοχή του.

Η διαταγή έρχεται από Δικαστήριο του Λονδίνου σε συνέχεια της αποκάλυψης του Βρετανικού Μουσείου ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην «έξοδο» τον διευθυντή του.

Ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές. Σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το Βρετανικό Μουσείο κατέθεσε αγωγή σε βάρος του και λέει ότι εκείνος σκοπεύει να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι ευθύνεται για τις κλοπές.

Ο Χιγκς δεν εκπροσωπήθηκε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ήταν όμως παρόντες οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα στα κλεμμένα

Το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται θησαυροί όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή η Στήλη της Ροζέττας, λέει ότι στα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνονται χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και την αρχαιοελληνική περίοδο.

«Μολονότι η πλήρης έκταση των κλοπών είναι άγνωστη, πιστεύεται επί του παρόντος ότι περισσότερα από 1.800 αντικείμενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν και πολλές εκατοντάδες από αυτά πουλήθηκαν ή τέθηκαν προς πώληση» από τον Χιγκς, ανέφερε ο δικηγόρος Ντάνιελ Μπέρτζις, στα δικαστικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο έφορος «προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ψεύτικα ονόματα, πλαστογραφώντας έγγραφα και αρχεία που φυλάσσονται στα συστήματα πληροφορικής του Μουσείου».

Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί στο Βρετανικό Μουσείο 356 αντικείμενα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δικαστής Χέδερ Γουίλιαμς εξέδωσε εντολή διατάσσοντας τον Χιγκς να επιστρέψει τυχόν αντικείμενα που έχει ακόμη στην κατοχή του και να παράσχει πληροφορίες για το πού βρίσκονται εκείνα που λείπουν ή τι έγιναν τα έσοδα από την πώληση των υπολοίπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.