ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ζ.Μπολσονάρου: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιουνίου η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον

Κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι

Ζ.Μπολσονάρου: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιουνίου η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον

Η δίκη του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου ο οποίος, αν κριθεί ένοχος, μπορεί να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του και να μην του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2026, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Μπολσονάρου, που τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με οριακή διαφορά στις προεδρικές εκλογές, κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι, όταν κάλεσε ξένους διπλωμάτες για να εξαπολύσει δημοσίως αβάσιμες επιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας του.

Η δίκη αναβλήθηκε αφότου οι δικηγόροι του Μπολσονάρου και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τον Εργατών, που τον μήνυσε, έκαναν τις εναρκτήριες δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο ανέγνωσε ο δικαστής Μπενεντίτο Γκονσάλβες στην αρχή της διαδικασίας, ο πρώην πρόεδρος φέρεται ότι επιχείρησε «να απονομιμοποιήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το μελλοντικό αποτέλεσμα των εκλογών, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα σε έναν (πολιτικό) αντίπαλό του».

Στην ομιλία του, τον Ιούλιο του 2022 στην προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μπολσονάρου είπε ότι ήθελε «να διορθώσει τα σφάλματα» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς όμως να παράσχει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Αφότου επέστρεψε στη Βραζιλία, στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από παραμονή τριών μηνών στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου εμφανίζεται πολύ διακριτικός. Την Τετάρτη, είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν άσκησε κριτική, ούτε επιτέθηκε στο εκλογικό σύστημα» ενώ ζήτησε από τους δικαστές να εκδώσουν μια «δίκαιη απόφαση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είπε επίσης ότι «δεν ξέρει» αν θα διεκδικήσει ξανά κάποιο πολιτικό αξίωμα, δεδομένου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.