Λέγε-λέγε οι Βρετανοί στο τέλος θα πείσουν τους Ρώσους να τους ρίξουν πυρηνικά

Δεν «ιδρώνει» το αυτί των Κινέζων για την μελλοντική αναβάθμιση του λιμανιού της Ελευσίνας

Δεν «ιδρώνει» το αυτί των Κινέζων για την μελλοντική αναβάθμιση του λιμανιού της Ελευσίνας και τον όποιο ανταγωνισμό θεωρούν οι Αμερικανοί ότι θα τους δημιουργήσει.

Χωρίς ίχνος ανησυχίας φαίνεται πως παρακολουθεί η νέα διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. υπό τον νέο πρόεδρο της, Χαν Τσάο, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ελευσίνας.

Στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί η άποψη ότι η Ελευσίνα δεν έρχεται «απέναντι», αλλά μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, ενισχύοντας συνολικά το ελληνικό λιμενικό σύστημα.

Στους διαδρόμους του ΟΛΠ λέγεται ότι το βασικό ζητούμενο δεν είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός, αλλά η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως διεθνούς κόμβου logistics.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε επένδυση που βελτιώνει υποδομές και δημιουργεί νέες δυνατότητες στη ναυπηγοεπισκευή και στη διακίνηση φορτίων θεωρείται θετική εξέλιξη για όλο το ναυτιλιακό και λιμενικό «οικοσύστημα».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στο πολιτικό περιβάλλον. Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εξομαλύνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε ο,τι αφορά τα ελληνικά λιμάνια.

Στον ΟΛΠ εκτιμούν ότι αυτή η ισορροπία διευκολύνει και τη δική τους στρατηγική: Επενδύσεις στον Πειραιά, άνοιγμα σε συνέργειες και ταυτόχρονα στήριξη μιας εθνικής εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν στηρίζεται σε ένα μόνο λιμάνι.

Με λίγα λόγια θεωρούν πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τώρα να προχωρήσει σε σοβαρές υποδομές:

Στον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά και στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας-Θήβας.

Μπας και σωθούμε και οι Αθηναίοι από τα συμφέροντα των άλλων που χαλάμε την μισή ζωή μας στα φανάρια.