Δείτε MobLand. Η Ελλάδα του σήμερα...

WSJ: «O άνθρωπος της ΑΚΤΩΡ δίπλα από την Κίμπερλι Γκιλφόιλ»

Ο «μυστηριώδης άνδρας» εκπρόσωπος της ΑΚΤΩΡ στις ΗΠΑ που εμφανίζεται συχνά στο πλευρό της Αμερικανίδας πρέσβη στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της Wall Street Journal για τις ενεργειακές συμφωνίες που προωθούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και λομπίστα Κρις (Χρήστο) Μαραφάτσο, ο οποίος έχει καταγραφεί να συνοδεύει την Γκιλφόιλ σε σειρά επαφών με κυβερνητικούς και ενεργειακούς αξιωματούχους στα Βαλκάνια.

Η συχνή παρουσία του ήταν τέτοια ώστε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ορισμένοι ξένοι αξιωματούχοι φέρεται να τον είχαν εκλάβει ως μέλος του επιτελείου της πρέσβη.

Ο Μαραφάτσος, ωστόσο, συνδέεται επαγγελματικά με την AKTΟR, καθώς εργάζεται ως λομπίστας της εταιρείας στις ΗΠΑ. Για την σχέση Κ.Γκιλφόιλ με ΑΚΤΩΡ και Α.Εξάρχου είχαμε αναφερθεί εδώ στο pronews.gr πρώτη φορά.

Η παρουσία του δίπλα στην Γκιλφόιλ δεν περιορίζεται πάντως στις ενεργειακές επαφές. Οι δύο έχουν εμφανιστεί μαζί και σε πιο ανεπίσημες περιστάσεις.

Σε παλαιότερη επίσκεψη της Γκιλφόιλ στη Μύκονο, η Αμερικανίδα πρέσβης είχε θεαθεί μαζί με τον Μαραφάτσο στο γνωστό beach bar-restaurant Principote.

Οι φωτογραφίες από την κοινή τους παρουσία στο νησί είχαν δημοσιευθεί, καταγράφοντας μια πιο χαλαρή εμφάνιση των δύο, μακριά από τις επίσημες συναντήσεις και τις επαφές για την ενέργεια.

Στιγμές χαλάρωσης στο Principote στη Μύκονο για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, δείτε φωτογραφίες Στιγμές χαλάρωσης στο Principote στη Μύκονο για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, δείτε φωτογραφίεςΣτιγμές χαλάρωσης στο Principote στη Μύκονο για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, δείτε φωτογραφίες

Ο ρόλος του Μαραφάτσου στις ενεργειακές συμφωνίες

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Μαραφάτσος έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις της Γκιλφόιλ με αξιωματούχους σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ίδια φέρεται να τον συστήνει απλώς ως «Christos» και να παραπέμπει σε εκείνον για την ανταλλαγή πληροφοριών μετά τις συναντήσεις.

Η επαγγελματική του σχέση με την AKTOR έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εταιρεία έχει αναπτύξει δραστηριότητα στον τομέα του LNG και συμμετέχει, μαζί με τη ΔΕΠΑ, στην Atlantic-SEE LNG.

Η κοινοπραξία έχει ανακοινώσει συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας με ενεργειακές εταιρείες σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» για τη μεταφορά αμερικανικού LNG προς τη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη.

Η AKTOR έχει υποστηρίξει ότι η Γκιλφόιλ δεν προώθησε αθέμιτα τα εμπορικά της συμφέροντα και ότι η εμπλοκή της εταιρείας στον Κάθετο Διάδρομο είχε ξεκινήσει πριν από τις επαφές με την πρέσβειρα. Από την πλευρά της, η Γκιλφόιλ έχει υποστηρίξει ότι οι επαφές της εντάσσονται στην προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή.