ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία αρχίζουν μετά το 2026

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα η Ελλάδα μετά το 2025 – 2026 που περιορίζεται το effect του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έθιξε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap (SMERC) μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του ομίλου CORDIA.

Όπως ανέφερε, είμαστε σε μια φάση ενός αναπτυξιακού και επενδυτικού κύκλου, με μια κυβέρνηση θετική προς την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.

Υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα που προσελκύει κεφάλαια, ωστόσο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα κι όχι αργότερα.

Το πρώτο εξ αυτών είναι το έλλειμμα εργατικών χεριών που, σε συνδυασμό με το δημογραφικό, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας και αυτό σε μια χώρα η οποία δεν παράγει με μεθοδολογία εντάσεως και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στον ρυθμό επενδύσεων παγίων κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, που δεν βελτιώνεται και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Ένα άλλο σημείο είναι οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η κατάσταση του αγροτικού τομέα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ολλανδίας που αξιοποιώντας την τεχνολογία έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε επίσης πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που να μπορούν να σταθούν στον χρόνο, ενώ προειδοποίησε πως το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και η κατανάλωση να σταματήσει επιτέλους να είναι οδηγός της ανάπτυξης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» στο ξενοδοχείο Sofitel – Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στους δημοσιογράφος

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» στο ξενοδοχείο Sofitel, δίπλα από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, η εταιρεία έκρινε σωστό να μην επιτρέψει την είσοδο στους δημοσιογράφους, μια πρακτική που γυρίζει στις παλιές κακές εποχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η ΔΑΑ είναι πλέον εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και μάλιστα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της αγοράς βάσει κεφαλαιοποίησης, προκαλεί απορία η άρνηση αυτή στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Βέβαια η προβολή που έτυχε η εταιρεία εν όψει της εισαγωγής της στο ΧΑ ήταν τότε ευπρόσδεκτη από τη διοίκηση. Ωστόσο, ως εισηγμένη πλέον εταιρεία καλό θα ήταν να συντονιστεί με τις υπόλοιπες...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H Deloitte «τρέχει» για την πώληση της Avramar

H Deloitte έχει ονομάσει την διαδικασία που τρέχει για την πώληση της Avramar, δηλαδή των πρώην ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ κ.ά. ως Project Aqua. Το φιλόδοξο σχέδιο που ένωσε ιχθυοτροφεία σε Ελλάδα και Ισπανία κατέρρευσε αιφνιδίως ενώ επικρατούσε η αντίληψη ότι πήγαινε καλά και το βάρος των 350 εκατ. που χρωστά ο όμιλος στις τράπεζες. Γύρω από τα προβλήματα της Avramar κυκλοφορούν πολλά στην αγορά, με πιο... διασκεδαστικές τις ιστορίες που θέλουν σε εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων να έδεναν τράτες, να βουτούσαν άτομα που έκοβαν τα ρεμέτζα από τα κλουβιά (με χιλιάδες ψάρια το καθένα), τα οποία και έδεναν στις τράτες που τα απομάκρυναν από την εγκατάσταση. Τώρα η Deloitte έχει υπολογίσει πόσα ψάρια υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, κι ως τα μέσα του μήνα έστελνε teaser σε δυνητικούς υποψηφίους, ενώ οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να δώσουν 20 εκατομμύρια νέο δανεισμό, κυρίως για να μην ψοφήσουν τα ψάρια στις εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα να αποκτήσουν ενέχυρο τις μετοχές της Avramar ώστε να κινηθεί η διαδικασία πώλησης. Οι ελπίδες για το μέλλον του ιχθυοτροφικού ομίλου ακουμπούν στον ήδη μέτοχο της Avramar, το Mubadala των ΗΑΕ και το ενδεχόμενο να συμπράξει με ένα ισπανικό fund που ενδιαφέρεται εδώ και καιρό, χωρίς όμως τίποτε να είναι δεδομένο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το ΔΝΤ δεν βάζει στο «στόχαστρο» την Ελλάδα λένε οι αναλυτές – Γιατί να το κάνει άλλωστε; – Μπορεί να περιμένει μέχρι το 2032

Το βασικό συμπέρασμα από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των αναλυτών του ΔΝΤ, γιατί δεν είναι υποψήφιος «πελάτης» του ΔΝΤ. Και για ποιο λόγο να είναι άλλωστε; Μέχρι το 2032 η χώρα δε χρειάζεται να πληρώνει τοκοχρεολύσια και τόκους. Αντιθέτως είμαστε σίγουροι ότι μετά το 2032 ως διά μαγείας το ΔΝΤ θα ασχοληθεί πάλι με τη χώρα μας. Αντιθέτως, όλοι ασχολούνται με τις οικονομικές δυσκολίες της Ιταλίας στην Ευρώπη και της Αφρικής. Η Μαύρη Ήπειρος αποτελεί πρόκληση για οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, αφενός γιατί διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, αφετέρου γιατί αναπτύσσεται με ταχύτητα αλλά ανισόρροπα, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει κρίσεις και εντάσεις που τελικά θα καταστήσουν αναγκαία την παρέμβαση του ΔΝΤ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Aegean θέλει να επεκταθεί σε Αιθιοπία, Κένυα και Νιγηρία – Πλέον έχει προβλήματα με την αγορά του Ισραήλ και της Mέσης Ανατολής

Η Aegean θέλει να αντικαταστήσει την προβληματική αγορά του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής με αφρικανικές χώρες. Ξαναπέρασε το 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Aegean, έπειτα από μια συνεχόμενη ανοδική πορεία μιας εβδομάδας (+8,92%). Πιθανόν το μυστικό κρύβεται στη γρήγορη αναπροσαρμογή των σχεδίων της διοίκησης αφού η αγορά του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής δημιουργεί προβλήματα. Ένας νέος στόχος για την Aegean είναι η Αφρική και πιο συγκεκριμένα η Αιθιοπία, η Κένυα και η Νιγηρία. Ειδικά στη Νιγηρία υπάρχει ακμάζουσα ελληνική και κυπριακή επιχειρηματική παρουσία με μεγάλη πρεσβεία στην Αμπούτζα και ελληνικό προξενείο στο Λάγος. Σήμερα οι επενδύσεις ελληνικών (και ελληνοκυπριακών) συμφερόντων στη Νιγηρία ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια, ενώ έντονη είναι η παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >