ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από Κύπριους αιχμαλώτους το 1984 στα Άδανα (φώτο)

Στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από Κύπριους αιχμαλώτους το 1984 στα Άδανα (φώτο)

Το φως της δημοσιότητας είδαν νέες φωτογραφίες από νεαρούς Κύπριος αιχμαλώτους στα Άδανα της Τουρκίας, πριν από 47 χρόνια.

Οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν από τον ερευνητή κ. Οδυσσέας Χρίστουκαι αναρτήθηκαν στη σελίδα «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο Facebook, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί στην Κύπρο αναγνώρισαν στις φωτογραφίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρει ο κ.Χρίστου το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό «βλέπει πρώτη φορά ο φως της δημοσιότητας και λήφθηκε στο πλαίσιο προπαγανδιστικής επιχείρησης των Τούρκων που δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης.

Από τη διεξοδική έρευνα του κ.Χρίστου -και σε τουρκικές πηγές- προκύπτει πως την ημέρα της προπαγανδιστικής φωτογράφισης, στις φυλακές των Αδάνων, κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι. Οι τουρκικές πηγές μιλούν και για 93 Ελλαδίτες στρατιώτες. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αμφισβητείται σύμφωνα με τον Κύπριο ερευνητή. Υπάρχουν επίσης δύο λοχαγοί, ένας ανθυπολοχαγός, ένας δεκανέας, 62 οπλίτες, έντεκα αστυνομικοί και 292 Εθνοφρουροί και πολίτες οι οποίοι παρουσιάζονται από τους Τούρκους σαν μέλη της ΕΟΚΑ.

Τις τελευταίες, κάτω από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ποικίλα σχόλια, από Κύπριους που έχουν αναγνωρίσει συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Συνολικά έχουν αναρτηθεί οκτώ φωτογραφίες, που έτυχαν ψηφιακής επεξεργασίας από τον κ. Χρίστου, προκειμένου ν’ αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Χρίστου, διαχειριστής της σελίδας «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» κάνει έκκληση σε όποιον αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί του η να αφήσει σχετικό σχόλιο κάτω από τις φωτογραφίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.