ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Κύπρος: Αποσύρθηκε σχολικό βιβλίο γιατί αναφερόταν στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – Πως αντέδρασε η Τουρκία

Κύπρος: Αποσύρθηκε σχολικό βιβλίο γιατί αναφερόταν στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – Πως αντέδρασε η Τουρκία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σχολικό βιβλίο στην Κύπρο αποσύρθηκε διότι στο περιεχόμενό του εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα “ηγεσίας”. Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο έλαβε θέση…

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για βιβλίο της Β’ Λυκείου για το μάθημα των Αγγλικών, για το οποίο το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «εντελώς άτοπο και απαράδεκτο» απόσπασμα, το οποίο «κρίνεται ακατάλληλο».

«Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα “ηγεσίας”» αναφέρεται.

«Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική “εκκαθάριση” του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού» σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επομένως, συνεχίζει το υπουργείο, «δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την “ηγεσία” του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού».

«Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Και συνεχίζει: «Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού “διεθνισμού”, δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής».

Για τους λόγους αυτούς, όπως τονίζεται, «το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο – έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Τι προηγήθηκε και η αντίδραση της Άγκυρας για το «σκίσιμο» της επίμαχης σελίδας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε εντολή για αφαίρεση σελίδας από το συγκεκριμένο βιβλίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο φέρεται να απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους καθηγητές με τη σχετική οδηγία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέση Εκπαίδευση Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) Κώστας Χαζτησάββας, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ανέφερε πως δεν είχε πληροφόρηση σχετικά με την εν λόγω οδηγία.

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο έλαβε θέση για τις πληροφορίες που φέρουν να δόθηκε οδηγία να σκιστεί η επίμαχη σελίδα από το βιβλίο.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αναχρονιστική, εχθρική και απαράδεκτη στάση» σημειώνει μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.