Κύπρος: Εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη «νεκρή ζώνη»: Περικύκλωσαν Ελληνοκυπρίους

Κύπρος: Εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη «νεκρή ζώνη»: Περικύκλωσαν Ελληνοκυπρίους

Ενταση στην Κύπρο με εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην “νεκρή ζώνη” το πρωί του Σαββάτου όπου σημειώθηκαν απανωτά επεισόδια με Ελληνοκυπρίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ Ελληνοκύπριοι γεωργοί εκτελούσαν καθιερωμένες εργασίες εντός της “νεκρής ζώνης” για την οποία έχουν σχετική άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, εμφανίστηκαν στο ανάχωμα δέκα περίπου ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες και περικύκλωσαν τους 4 Ελληνοκυπρίους .

Τούρκοι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι οι Ε/κ προκαλούσαν διότι πλησίαζαν επικίνδυνα τα δικά τους φυλάκια αναφέρει το sigmalive.com

Τα επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών σημειώθηκαν στην περιοχή του Σοπάζ στην Επαρχία Λευκωσίας, εντός της “νεκρής ζώνης” .

Οι τέσσερις Ελληνοκύπριοι γεωργοί βρίσκονταν για γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους στην περιοχή,

Αποτέλεσμα ήταν να ειδοποιηθούν τα Ηνωμένα Έθνη για να απομακρύνουν στη συνέχεια από την περιοχή τους Ε/κ γεωργούς.

Το σκηνικό έντασης με την ανταλλαγή χαρακτηρισμών, φαίνεται να επαναλήφθηκε δυο φορές μέσα σε λίγες ώρες.

To πρώτο περιστατικό συνέβη γύρω στις 7:00 το πρωί.

Οι ίδιοι Ε/κ γεωργοί αφότου απομακρύνθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, επέστρεψαν ξανά στην ίδια περιοχή εντός της νεκρής ζώνης (ΣΟΠΑΖ) γύρω στις 10:00, για να δημιουργηθεί εκ νέου νέα ένταση με τουρκικές δυνάμεις με την κατάσταση και πάλι να εκτονώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η “νεκρή ζώνη” είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γεωργοί έχουν κάθε δικαίωμα να καλλιεργούν την γη τους.

Όπως ανέφερε ένας εκ των τεσσάρων γεωργών, οι ίδιοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ κλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενημερώνοντάς τους πως αν παραμείνουν στα χωράφια και συνεχίσουν τις γεωργικές εργασίες, αυτό θα γίνει με δική τους ευθύνη.

Παρόλο που το έδαφος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι γεωργοί, δικαιούνται να καλλιεργούν τη γη μέχρι τα τουρκικά φυλάκια, την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνουν τους Ελληνοκύπριους γεωργούς πως πρέπει να απέχουν 200 μέτρα από αυτά.

Όπως επεσήμανε ο γεωργός, η παρεμπόδιση των εργασιών τους από τους Τούρκους στρατιώτες είναι κάτι που συμβαίνει επανειλημμένα και ως εκ τούτου προτίθενται τη Δευτέρα να αποταθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Ένας εκ των τεσσάρων γεωργών ανέφερε στο alphanews.live πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκοι στρατιώτες εμποδίζουν τις εργασίες τους και πως αυτό γίνεται κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Ο τουρκικός στρατός διατάσσει και τα Ηνωμένα Έθνη εκτελούν. Κάθε χρόνο οι τούρκοι προσπαθούν να μας διώξουν και να διεκδικούν τη νεκρή ζώνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι κάθετο σε αυτό, μπορούμε να καλλιεργούμε μέχρι τα φυλάκια των Τούρκων”.

Σύμφωνα με τους ελληνοκύπριους γεωργούς η απόσταση που είχαν το πρωί από τα τουρκικά φυλάκια όταν σημειώθηκε το επεισόδιο ήταν 230 μέτρα.

Oμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά.

Πέρυσι είχαν σημειωθεί αρκετά κρούσματα παρέμβασης Τουρκοκυπρίων σε περιοχή της νεκρής ζώνης και κατάληψης γης που καλλιεργούσαν Ελληνοκύπριοι γεωργοί.

Συγκεκριμένα, λίγα 24ωρα μετά τις τουρκικές παρεμβάσεις στη νεκρή ζώνη της περιοχής Αθηένου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, σημειώθηκε νέο σοβαρό επεισόδιο. Αυτή τη φορά στη νεκρή ζώνη Πιρογίου – Αθηένου, με πρωταγωνιστές πάλι, Τουρκοκύπριους της Λουρουτζίνας.

Κύπριος κάτοικος του Πιρογίου ανέφερε ότι ο ίδιος και δύο συγχωριανοί του δέχθηκαν σοβαρές απειλές και ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από τη γη τους, όταν επιχείρησαν να καλλιεργήσουν ιδιοκτησία τους, στη νεκρή ζώνη Πιρογίου.

Τουρκοκύπριοι από τη Λουρουτζίνα, αμφισβητώντας την σχετική άδεια απαίτησαν από τους τρεις γεωργούς να εγκαταλείψουν την περιοχή και ισχυρίστηκαν ότι η γη πλέον τους ανήκει.

Απείλησαν ακόμη ότι έχουν με το μέρος τους τον κατοχικό στρατό και να μην τολμήσουν να μεταβούν ξανά στην περιοχή.

Είπαν ακόμη ότι θα επέστρεφαν την επόμενη μέρα για να σπείρουν τα χωράφια που μόλις είχαν καλλιεργήσει οι τρεις Ελληνοκύπριοι αγρότες.

Ανάστατοι οι τρεις αγρότες επικοινώνησαν και τότε με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία την επόμενη μέρα απέστειλαν από το πρωί έξι οχήματα και αριθμό αντρών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στα χωράφια και να τα σπείρουν.

Ωστόσο, ούτε και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε σπορά της γης τους.

Οι τρεις Κύπριοι γεωργοί ενημέρωσαν τότε πάλι την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο εκπρόσωπός τους μετέφερε τα αισθήματα απόγνωσης που τους διακατέχουν.

Τόνισαν ακόμη ότι εάν δεν λάβουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους και ότι είναι διασφαλισμένο το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους, δεν πρόκειται να μεταβούν στην περιοχή φοβούμενοι για τη ζωή τους. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς τους ξεκαθάρισαν και αυτοί που τους απείλησαν.

Υπάρχουν έντονοι φόβοι πως η Τουρκία κινείται μεθοδικά -ειδικά σε περίπτωση που αποσυρθεί η UNFICYP- προς κατάληψη της έκτασης της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.

Αυτό είπε και ο ένας εκ των τεσσάρων Ελληνοκυπρίων γεωργών σήμερα τονίζουν κυπριακές πηγές.

Δείτε το Βίντεο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.