Ακιντζί: «Αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις – Ας μας δώσουν φ.α. να τους δώσουμε νερό»!

Ακιντζί: «Αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις – Ας μας δώσουν  φ.α. να τους  δώσουμε νερό»!

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα ‘ΧαμπέρΤουρκ’ ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας για όλα τα θέματα, από Μεσόγειο μέχρι Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, στο θέμα των γεωτρήσεων της ανατολικής Μεσογείου, που είναι και το φλέγον ζήτημα αυτή την στιγμή για όλες τις χώρες της περιοχής, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι το Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε την γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3, αλλά «δεν γίνεται να κάνουμε πάντα το ίδιο», όπως είπε. «Εάν εσύ κάνεις γεώτρηση, δεν συνεργάζεσαι και δεν ακούς από λόγια, τότε θα κάνω κι εγώ γεώτρηση», τόνισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και «ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές, οι οποίες συγκρούονται με τα οικόπεδα της ε/κ πλευράς», προσθέτοντας ότι «και ανατολικά και νοτιο-ανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν κηρύξει ως δική τους ΑΟΖ οι Τ/Κ και συγκρούονται με οικόπεδα των Ε/Κ».

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί πότε θα γίνουν έρευνες στα Κατεχόμενα

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία κάνει έρευνες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο –είπε- υπάρχουν ‘συμφωνίες’ μεταξύ της τ/κ πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) που δίνουν την άδεια στην Τουρκία να κάνει έρευνες και σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους. «Το πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες αλλά στο τέλος θα γίνει», ανέφερε.

Αύξηση έντασης ή υποχώρηση ελληνικής πλευράς;

Σε ερώτηση εάν προβλέπει να αυξηθεί η ένταση ή εκτιμά ότι η άλλη πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με μία ευχή. Θα ήθελε να γίνει το δεύτερο και να μη γίνει οικειοποίηση των δικαιωμάτων μονομερώς. «Το τι θα γίνει, θα το δούμε άμεσα, αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική», τόνισε.

Να πάει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από Τουρκία νερό στην Κύπρο

Ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει ανταλλαγή αερίου με νερό, δηλαδή να περάσει το φυσικό αέριο της Μεσογείου από την Τουρκία στην Ευρώπη και η Τουρκία ως αντάλλαγμα να μεταφέρει νερό στην Κύπρο. Ο Τ/Κ ηγέτης θεωρεί ότι το φυσικό αέριο της Μεσογείου πρέπει να ιδωθεί από μία άλλη οπτική, ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και άρα θα οδηγήσει και σε λύση του Κυπριακού.

«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία μέχρι το Κραν Μοντανά. Μετά, άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Τώρα με τον ερχομό της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αν ξεκινήσει πάλι η διαδικασία, ελπίζουμε να μπούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Ο κ. Μουράτ Μπαστσερί, είναι ένας καλός γνώστης της Κύπρου, είχε ξανακάνει άλλες δύο θητείες στην Κύπρο, έχει παρακολουθήσει στενά όλες διαπραγματεύσεις και τώρα διορίστηκε πρέσβης. Και με εκείνον έχουμε έναν από κοντά διάλογο. Η στάση της Τουρκίας το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σημαντική.

Μετά το Κραν Μοντανά, η ρητορική για το ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν ισχύουν άλλαξε και τώρα δεν αποκλείουμε την λύση της ομοσπονδίας. Κάναμε έκκληση και στους Ε/Κ ‘ξεκαθαρίστε τι θέλετε’ κι εκείνοι το έκαναν.

Δεν θέλουν δύο χωριστά κράτη. Στο κεφάλι του Αναστασιάδη, βέβαια, πότε πότε μπορεί να υπάρχει. Κι εφ’ όσον έχει ξεκαθαριστεί αυτό, όπως υπογράμμισα και προηγουμένως, αν έρθει σχέδιο λύσης που θα συμπεριλαμβάνει βασικές αρχές όπως την ισότητα, την ελευθερία, τον ισότιμο διαμοιρασμό του πλούτου και αμοιβαίους οικονομικούς δεσμούς, τότε μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει. Το φυσικό αέριο να περάσει από την Τουρκία στην Ευρώπη και από την Τουρκία να έρθει νερό στην Κύπρο. Εγώ πάντα σκέφτομαι θετικά σενάρια. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι για το καλό της περιοχής, το δικό μας και της Τουρκίας.

Θέλουμε οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. να βελτιωθούν, να ενισχυθεί η Τελωνειακή Ένωση, να υπάρξει χαλάρωση στο θέμα της βίζας. Αν σκεφτόμαστε μόνο μία λύση για την Κύπρο, δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται να κοιτάξουμε την Κύπρο πέρα από την Κύπρο. Υπό αυτή την έννοια το φυσικό αέριο αν ιδωθεί με μία θετική προοπτική ως ζήτημα Τουρκίας – Ε.Ε., τότε αυτό θα συμβάλει και σε λύση στο Κυπριακό»

Δεν είμαι Δον Κιχώτης

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο Μουσταφά Ακιντζί φαντάζει στα μάτια της σαν να πολεμά με ανεμόμυλους, της απάντησε «εγώ δεν είμαι Δον Κιχώτης να πολεμώ με ανεμόμυλους», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ‘αν προδίδει την Τουρκία’, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν δίνει πολύ σημασία σε όσους κάθε φορά λένε όταν υπάρχει προσπάθεια για λύση “ο Ακιντζί πούλησε την Τουρκία, είναι προδότης”. «Κάνω προσπάθεια με την στήριξη του 60% του λαού μου», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ανέφερε ότι είναι σε συνεχή διάλογο με την Τουρκία.

…ούτε και προδότης

Στους ισχυρισμούς ότι υποχώρησε στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί τους διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς τους ‘παιδιάστικους που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα’. «Δεν είμαι εγώ που βγήκα εκτός πλαισίου, αλλά είναι εκείνοι που με κατηγορούν για προδοσία, επειδή εκείνοι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν ποτέ να καταλάβουν τί είναι το πλαίσιο. Εκείνο είναι ένα πλαίσιο που προβλέπει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα».

Ο Τ/Κ ηγέτης επισήμανε βεβαίως ότι στο Κραν Μοντανά επί 10 μέρες ήταν μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Επομένως πρέπει να ξέρουν πως ό,τι και να γίνει στο θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις το χειριζόμαστε μαζί. Διαφορετικά δεν γίνεται. Σε αυτό το θέμα η Τουρκία δεν είναι μόνη, είναι και η Ελλάδα και η Βρετανία. Γι’ αυτό και έγινε πενταμερής με την τ/κ και ε/κ πλευρά», ανέφερε.

Παράμετροι η μη; Διάσταση απόψεων με την Τουρκία;

Για το αν υπάρχει διαφορά απόψεων στην προσέγγιση και στρατηγική με το τουρκικό ΥΠΕΞ όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άρχισε να βλέπει ότι η λύση πλέον δεν μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ.

«Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ αλλά η νοοτροπία της ε/κ διοίκησης που δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/Κ και που δεν μπορεί να χωνέψει ότι οι Τ/Κ έχουν ίσο λόγο σε αυτό το κράτος», είπε ο Τ/Κ ηγέτης. Διευκρίνισε πως όταν λένε πως ‘οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι κακές’ στη θέση τους πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο.

Όπως είπε, δεδομένου ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση ενιαίου κράτους και ούτε η ε/κ πλευρά αποδέχεται λύση δύο κρατών, τότε καταλήγουν και πάλι σε λύση ομοσπονδίας. Ο Τ/Κ ηγέτης αναρωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανείς στον κόσμο που να αποδέχεται λύση δύο κρατών. Πάντως, τόνισε ότι δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε μια περιπέτεια που να μην περιέχει πολιτική ισότητα Τ/Κ, ελευθερία και ασφάλεια.

Εγγυήσεις και ασφάλεια = Μηδέν εις το πηλίκο

Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η αρχή που τέθηκε στη Σύνοδο της Γενεύης ότι ‘και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, και δεν πρέπει η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη’.

«Είμαστε ενάντια στον μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Είμαστε ενάντια σε αυτήν τη μαξιμαλιστική στάση», επανέλαβε.

Άδεια η… αποκέντρωση

Την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση, ο Τ/Κ ηγέτης την χαρακτήρισε άδεια. «Το περιεχόμενο είναι άδειο… Όταν τον συνάντησα τον ρώτησα ‘ποιες αρμοδιότητες προτείνετε να δοθούν στις πολιτείες; Και δεν μου είπε τίποτα. Λέει ‘να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες αλλά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απομένουν να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις’. Δηλαδή, δεν θέλει να αποδεχτεί την συμμετοχή των Τ/Κ»

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για παράδειγμα, προτείνει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το υπουργικό συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τ/Κ για να ληφθούν οι αποφάσεις. «Αυτό είναι ένα μοντέλο ενιαίου κράτους όπου κυρίαρχοι θα είναι οι Ε/Κ. Εμείς θα είμαστε μόνο κομπάρσοι. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι, θέλουμε να είμαστε συνέταιροι», ανέφερε.

Δεν είμαστε η μικρή πατρίδα, αδέλφια θέλουμε να είμαστε

Ο Τ/Κ ηγέτης ρωτήθηκε επίσης και για την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του με τον Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας την ένστασή του για τον όρο ‘μικρή πατρίδα’ που χρησιμοποιείται για τα Κατεχόμενα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε ότι δεν ήταν έκφραση καμίας εχθρότητας απέναντι στην Τουρκία και ότι είναι προς το συμφέρον και του ψευδοκράτους και της Τουρκίας να παρουσιάζεται ως ‘κράτος’ προκειμένου να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση που προσδοκά.

«Αυτό δεν είναι ένα πολύ φυσικό και φυσιολογικό αίτημα; Η σχέση μητέρας-μικρής πατρίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνο για να καταδεικνύει έναν συναισθηματικό δεσμό. Στην Κύπρο όλοι αισθάνονται ότι είναι δεμένοι με την Τουρκία. Για πολλά χρόνια εκφραζόταν με αυτή την έκφραση, αλλά πριν από 35 χρόνια ιδρύσαμε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Και η Τουρκία λέει ότι ‘σας αναγνωρίζω’. Μόλις πριν από ένα μήνα ο πρέσβης Μουράτ Μπαστσερί μου υπέβαλε τα διαπιστευτήρια. Επομένως, εδώ υπάρχει ένα κράτος. Και στον κόσμο έτσι το παρουσιάζουμε, ως κράτος. Στο μέλλον, όποια λύση κι αν υπάρξει, εμείς θέλουμε να είμαστε ένα από τα δύο ίσα ιδρυτικά κράτη σε αυτά τα εδάφη. Τότε αυτό που είπα ήταν ότι οι Τ/Κ θέλουν να έχουν με την Τουρκία μία πιο υγιή σχέση έχοντας τη δική τους διοικητική αυτονομία και να μπορούν να στέκονται στα δικά τους πόδια. Δεν υπήρχε κάτι άσχημο σε αυτό, καλό θα ήταν και για τις δύο πλευρές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάταια προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν ως εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία. Δεν υπάρχει Τ/Κ που να αισθάνεται εχθρικά απέναντι στην Τουρκία ή που να μην αγαπά την Τουρκία. Αλλά πιστέψτε το αν θέλετε, αυτό που είπα τότε βελτίωσε την σχέση και την αγάπη μεταξύ μας. Την ώρα που γίνεται προσπάθεια η βόρεια Κύπρος να αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα ισότιμο κράτος, δεν είναι καλύτερο και για εμάς αλλά και για την Τουρκία να μας βλέπει και να μας συμπεριφέρεται έτσι;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.