ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κατασκοπευτική υστερία από την Άγκυρα: Τουρκικά AWACS και ΑΦΝΣ πετούν πάνω από τις κυπριακές γεωτρήσεις

Κατασκοπευτική υστερία από την Άγκυρα: Τουρκικά AWACS και ΑΦΝΣ πετούν πάνω από τις κυπριακές γεωτρήσεις

Σε ακραίες πλέον προκλήσεις προχωρά η Τουρκία βάζοντας το «ερευνητικό» σκάφος Barbaros όχι μόνο να κατασκοπεύει τις κυπριακές γεωτρήσεις, αλλά και να πραγματοποιεί έρευνες ακριβώς στο ίδιο σημείο που η Λευκωσία έχει βάλει ως στόχο.

Ταυτόχρονα η τουρκική Αεροπορία στέλνει στην περιοχή αεροσκάφη ΑΦΝΣ CN-235,αεροσκάφη AWACS και ιπτάμενα τάνκερ σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει το κλίμα, με την Ελλάδα να είναι παντελώς απούσα, χωρίς να έχει στην περιοχή ούτε… αλιευτικό.

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com τα τελευταία 24ωρα, το Barbaros πέραν της παράνομης δραστηριότητάς στα τεμάχια 7, 8, 9 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι το τουρκικό σκάφος που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούσε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες κυρίως στο τεμάχιο 8, στην περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για το σκοπό αυτό, εξέρχεται σαφώς της πορείας του εντός της παράνομα «δεσμευμένης ζώνης», για να κάνει έρευνες πάνω από τις περιοχές που σταματά για τις δικές του έρευνες το Nautical Geo!

ΜΕ άλλα λόγια οι Τούρκοι επιχειρούν να υποκλέψουν τα ευρήματα που των κυπριακών γεωτρήσεων προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να στείλουν το δικό τους γεωτρύπανο για να τρυπήσει εκεί.

Το Nautical Geo πραγματοποιεί τις νσυγκεκριμένες εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες, εντός τμημάτων των τεμαχίων 6, 7, 8, 10, 11 και 12, από τα αποτελέσματα των οποίων μεταξύ άλλων θα καθοριστούν και τα ακριβή σημεία των αμέσως επόμενων τεσσάρων από τις πέντε γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το πλοίο που επιχειρεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναδόχων των ερευνητικών δικαιωμάτων στα τεμάχια αυτά, βγαίνει στη θάλασσα, πραγματοποιεί τις έρευνες που προγραμματίζει και επιστρέφει στο λιμάνι Λεμεσού. Επειδή απαιτείται ήρεμη θάλασσα για τις έρευνες, που περιλαμβάνουν και συλλογή δεδομένων από τον βυθό, μένει δεμένο όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες στην θάλασσα. Στην τελευταία του έξοδο για έρευνες για αρκετές μέρες της εβδομάδας, πραγματοποίησε συγκεκριμένες έρευνες σε περιοχές των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αλλά το Barbaros επιχειρεί να υποκλέψει τα ευρήματα.

Αυτό συνέβη και το τελευταίο 48ωρο, όταν μόλις αποχώρησε το Nautical Geo από περιοχή που σάρωσε για άσχετους με τις γεωτρήσεις λόγο (δηλαδή την κορυφή του υποθαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη), το Barbaros άφησε τα σεισμογραφικά που πραγματοποιούσε ανατολικότερα, για να κινηθεί πάνω από την περιοχή σε σημεία στη θάλασσα που στάθηκε προηγουμένως το Naurtical Geo στο τεμάχιο 8. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις εξήλθε για τον σκοπό αυτό από την περιοχής της παράνομης «δέσμευσης».

Δεκάδες οι πτήσεις τουκρικών αεροσκαφών και η Ελλάδα απούσα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις του κυπριακού Ναυτικού -όπως αναφέρει- τμήμα της περιοχής του τεμαχίου 8, για το οποίο παράτυπα η Τουρκία εξέδωσε Navtex ότι θα πραγματοποιεί δικές της ασκήσεις σε διάφορες ημερομηνίες καθ’ όλο τον Φεβρουάριο.

Τουρκικές αποστολές και από αέρος στη γεώτρηση

Σε διάφορες περιπτώσεις αυτές τις μέρες, η Τουρκία έστειλε νότια της Κύπρου και αεροσκάφη ΑΦΝΣ CASA CN-235 MSA που διαθέτει, , για την πραγματοποίηση πολύωρων αποστολών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε κύκλους στο τρίγωνο μεταξύ της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος», της περιοχής που έπλεε το Nautical Geo και της περιοχής που έπλεε το τουρκικό Barbaros.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής ιστοσελίδας μεταξύ άλλων κατέγραψε και τα δεδομένα πλοίων του ρωσικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή.

Την Πέμπτη, καταγράφηκε στην ίδια περιοχή η παρουσία δύο ακόμη τουρκικών αεροσκαφών ταυτόχρονα.

Επρόκειτο για ένα Boeing εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R και ένα AWACS E-7T.

Το δεύτερο, το E-7T (Boeing 737-7ES Peace Eagle) με τα χαρακτηριστικά Turaf12, τόσο την Πέμπτη όσο και τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή την Τρίτη και την Τετάρτη, πραγματοποίησε σειρά κύκλων πάνω από την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος» και των περιοχών που κινήθηκε το ερευνητικό Nautical Geo.

Τις ίδιες μέρες πάντως, πραγματοποιούσαν πτήσεις στην περιοχή και αμερικανικά κατασκοπευτικά, ενώ ταυτόχρονα γίνονταν και οι τακτικές κατασκοπευτικές πτήσεις από πλευράς Ισραήλ στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά την περασμένη Δευτέρα, πέραν του τουρκικού κατασκοπευτικού, καταγράφονται πτήσεις δύο αμερικανικών τύπου Boeing RC (το ένα 135V και το δεύτερο 135U), όπως και του σχεδόν μόνιμου πλέον στην περιοχή αμερικανικού P-8A Poseidon (που εποπτεύει κυρίως σε σχέση με τη Συρία), αλλά και του ισραηλινού G550 Nachshon 679, που επίσης εποπτεύει σε πολύ μεγάλο ύψος σχεδόν καθημερινά μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Χθες, καταγράφηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου σε απόσταση μέχρι και 30 ν. μιλίων από το Πισσούρι, να πετά και κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS E-3A Sentry που πραγματοποίησε κύκλους στην περιοχή και αποχώρησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.