Εxxon Mobil: «Η γεώτρηση μας στο oικόπεδο “Γλαύκος” ξεπέρασε κάθε προσδοκία – Το κοίτασμα είναι κολοσσιαίο»

Εxxon Mobil: «Η γεώτρηση μας στο oικόπεδο “Γλαύκος” ξεπέρασε κάθε προσδοκία – Το κοίτασμα είναι κολοσσιαίο»

Βρέθηκε το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ και είναι η γεώτρηση “Γλαύκος” της Exxon Mobil αναφέρουν πληροφορίες επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του pronews.gr καθώς όπως λένε πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ»!

Το κοίτασμα θεωρείται κολοσσιαίο καθώς διαθέτει φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζουν στην Λευκωσία τις τελευταίες πληροφορίες από την γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο της ExxonMobil.

Οπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό δείχνουν με ασφάλεια τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος».

Τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.

-Το πρώτο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία.

-Επίσης, δεύτερη σημαντική εξέλιξη, είναι πως η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος και περαιτέρω έρευνες.

-Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση –τις ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

-Με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», δίνεται η δυνατότητα σε επόμενο στάδιο, για αξιοποίηση, σε σύνδεση με τον «Γλαύκο», άλλων πολύ πιο μικρών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, που θα μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες επενδύσεις.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αποτελεί και νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή.

Πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη. Πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ». Η ανακάλυψη αυξάνει τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς μικρότερου βάθους από το «Ζορ».

Αυτό ενισχύει την προτεραιότητα στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων και αυξάνει το ενδιαφέρον και για περιοχές των οποίων οι γεωλογικές διαμορφώσεις επηρεάστηκαν από την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσημες, ταυτόχρονες, ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας και τις ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται σύμφωνα με τις πληροφορίες στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων στον στόχο, καθώς και της συλλογής στοιχείων για καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, αναμένεται κοντά στο τέλος του μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.