Συναγερμός στην Κύπρο: Η Βρετανία «έβαλε πλάτη» στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες – «Θύελλα» κατά Ν.Αναστασιάδη

Συναγερμός στην Κύπρο: Η Βρετανία «έβαλε πλάτη» στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες – «Θύελλα» κατά Ν.Αναστασιάδη

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κύπρο καθώς η Βρετανία “έβαλε πλάτη” στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες και επί της ουσίας έδωσε το “πράσινο φως” στον “Αττίλα” για περαιτέρω προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει πολιτική “θύελλα” με τα κόμματα να “πυροβολούν” – μετά την αποκάλυψη του pronews.gr – κατά του Ν.Αναστασιάδη.

Η βρετανική πρεσβεία στην Κύπρο αλλά και η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία “σφυρίζουν” αδιάφορα και παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, κάτι που εξόργισε τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μιλά απλά για “ένταση” τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη προώθηση τουρκικών δυνάμεων και παραβίαση του status quo. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν όπως θα διαβάσετε και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Οι Βρετανοί λένε ότι ένα εμπόδιο απλά μετακινήθηκε από τις «ανατολικές κυρίαρχες βάσεις» ως ένα προσωρινό μέτρο κατά του λαθρεμπορίου και της αποφυγής τελωνειακών ελέγχων, σύμφωνα με τα καθήκοντα βάσει του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική πρεσβεία, οι Κύπριοι θα συνεχίσουν τη ζωή τους ανεμπόδιστα, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης εντός των βάσεων.

Ομως η πραγματικότητα είναι πως ο “Αττίλας” εγκλωβισε τρεις οικογένειες ελληνοκυπρίων ενώ με αυτήν την κίνηση ο τουρκικός στρατός προώθησε τις θέσεις του στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Η στάση της Βρετανίας αλλά και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει σημάνει συναγερμό στο νησί. Καμία ουσιαστική αντίδραση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες κάτι που μας προιδεάζει για νέες προκλήσεις στο μέλλον.

Τί λένε τα κόμματα της Κύπρου

Συγκεκριμένα ΕΔΕΚ, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει στην ανακοίνωση της τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού στην περιοχή των Στροβιλιών και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

«Οφείλουμε να τονίσουμε πως τόσο τα γεγονότα στα Στροβίλια όσο και εκείνα στη Δένεια επιβάλλουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών τη λήψη δραστικών και άμεσων πρωτοβουλιών για τερματισμό αυτών των φαινομένων.

Δηλώσεις από πλευράς Ουνφικύπ, όπως η χθεσινή, όπου παρουσιάζεται το όλο συμβάν ως ένα ασήμαντο γεγονός για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν, δεν βοηθούν και δεν λύνουν το πρόβλημα» αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Και προσθέτει:

«Η επαναλαμβανόμενη προκλητική και επεκτατική ενέργεια του τουρκικού στρατού αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει ανά εξάμηνο η απειλή για αλλαγή των όρων εντολής της».

«Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (είτε 30ης Ιουνίου είτε 4ης Ιουλίου). Η κατάργηση της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατά το προηγούμενο της ενοποίησης της Γερμανίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επίλογων μας και των προτάσεων που καταθέτουμε» καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: «Ο τουρκικός επεκτατισμός εκφράστηκε για ακόμα μια φορά»

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνουν ότι το νέο περιστατικό στα Στροβίλια φανερώνει την προκλητικότητα των Τούρκων.

«Ο τουρκικός επεκτατισμός εκφράστηκε για ακόμα μια φορά με την μετακίνηση των ορίων των εδαφών που παράνομα κατέχει ο Αττίλας, καθώς τοποθετώντας βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες εγκλώβισε τρία σπίτια Ελληνοκυπρίων, δηλαδή τρεις οικογένειες», υπογραμμίζουν.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέγοντας ότι:

«Η προκλητική αυτή στάση και οι απαράδεκτες ενέργειες από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων, οι οποίες γίνονται λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είναι πρόδηλο ότι στοχεύουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Συνδυάζοντας τις αλαζονικές εξαγγελίες του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για γεωτρήσεις νότια της Κύπρου, την πρόσφατη προσπάθεια για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και τις απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η προσπάθεια επίδειξης ισχύος είναι συνυφασμένη για τους Τούρκους με την αδιάλλακτη στάση τους για κυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες τις προκλήσεις του Αττίλα.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στα σχετικά διαβήματα με τα Ηνωμένη Έθνη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει περισσότερο από κάθε φορά να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα».

Συμμαχία Πολιτών: «Οι κατοχικές αρχές για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά»

Ανακοίνωση εξέδωσε και Συμμαχία Πολιτών όπου αναφέρει:

«Οι κατοχικές αρχές για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά στα Στροβίλια. Τα γεγονότα αυτά ακολουθούν μια σειρά από άλλες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένη Έθνη και παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

Τέλος, εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στις εγκλωβισμένες οικογένειες των Στροβιλιών».

Aλληλεγγύη: «Έχουν προχωρήσει αρκετά μέτρα δημιουργώντας οδοφράγματα και εγκλωβίζοντας 3 οικογένειες»

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις πέραν από τους συνεχείς εξοπλισμούς τους και την πληροφορία ότι έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα νέας γενιάς αντιαρματικούς πυραύλους Μίλαν, έχουν προβεί και σε αυθαίρετες ενέργειες στην περιοχή των Στροβιλιών, έχουν προχωρήσει αρκετά μέτρα δημιουργώντας οδοφράγματα και εγκλωβίζοντας 3 οικογένειες οι οποίες ενώ παλαιότερα ήσαν σε άμεση συνάφεια με τις ελεύθερες περιοχές, αυτή τη στιγμή χρειάζονται την άδεια του κατοχικού στρατού.

Δημιούργησαν δηλαδή άλλη μια ομάδα εγκλωβισμένων. Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και από μέρους των στρατιωτικών αρχών και της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημειώνει η Αλληλεγγύη.

ΕΛΑΜ: «Eξοργιστική η αδιαφορία που επιδεικνύουν και ο τρόπος που προσεγγίζουν το πρόβλημα οι Κυβερνώντες»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΕΛΑΜ στην οποία σημειώνει:

«Από την μια, ο Τσαβούσογλου στήνει σκηνικό πολέμου για το Φυσικό Αέριο στην Κύπρο, απειλώντας μέχρι και τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, από την άλλη, οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν στα Στροβίλια, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν, εγκλωβίζοντας τρεις οικογένειες, ενώ την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δείχνοντας «καλό πρόσωπο».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα, συμπεριλαμβανομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και των κατοχικών δυνάμεων.

Είναι εξοργιστική η αδιαφορία που επιδεικνύουν και ο τρόπος που προσεγγίζουν το πρόβλημα οι Κυβερνώντες, ενώ ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι χρειαζόταν επίσημο Δελτίο Τύπου του Κινήματός μας, για να έρθει στο φως της επικαιρότητας και να ασχοληθούν με το τεράστιας σημασίας θέμα των Στροβιλιών.

Οι ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων ΔΕΝ είναι «ένταση», όπως το περιγράφει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα επέκταση της κατοχής».

Προδρόμου: «Δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση»

Για τα σχετικά γεγονότα κλήθηκε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση την Πέμπτη (21/2). Ο κ. Προδρόμου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς πώς χειρίζεται η Κυβέρνηση τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή των Στροβιλιών, είπε ότι «οι Αρχές του κράτους αντιμετωπίζουν το θέμα σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε ερώτηση πόσο σοβαρό ήταν το επεισόδιο που συνέβη στα Στροβίλια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση και για αυτό δεν έχουμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση».


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.