Νέα απώλεια εθνικού εδάφους στην Κύπρο – Εποικισμός στα Στροβίλια από τον «Αττίλα»

Νέα απώλεια εθνικού εδάφους στην Κύπρο – Εποικισμός στα Στροβίλια από τον «Αττίλα»

“Αναδιαμόρφωση” συνόρων έχουμε στην Κύπρο μετά το “πράσινο φως” της Βρετανίας στις τουρκικές δυνάμεις. “Ανοίγουν στόματα” πλέον για την “στρατηγική ψυχραιμία” Ν.Αναστασιάδη καθώς οι πολίτες ανέφεραν πως και επίσημα έχουμε την πρώτη απώλεια εθνικού εδάφους από το 1974!

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν τάχιστα σε “οικιστική προέλαση” δηλαδή εποικισμό της περιοχής που κατέλαβαν!

Ο «Φιλελεύθερος» σε οδοιπορικό κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δείχνουν οικιστική προέλαση του Αττίλα, μέχρι μόλις μερικά μέτρα από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και ένα περίπου μήνα, καταγγέλλουν κάτοικοι. Και κανείς δεν μιλούσε.

«Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», λέχθηκε χαρακτηριστικά από Ελληνοκύπριο κάτοικο της περιοχής.

Υπάρχουν περίπου δέκα σπίτια στην περιοχή, τρία εκ των οποίων οι ένοπλοι στρατιώτες και αξιωματικοί του “Αττίλα” τα επιδιόρθωσαν και τα έδωσαν προς κατοίκηση.

Νέα εξέλιξη που εύλογα πλέον παραπέμπει στο ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή στο επόμενο διάστημα, οι “Αττίλες” να προχωρήσουν σε περαιτέρω ή και πλήρη εποικισμό του οικισμού των Στροβιλιών.

Προσθέτοντας, ότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του μέχρι τώρα στάτους-κβο της νεκρής ζώνης, γιατί όπως ανέφεραν, το 1974 τον Αύγουστο μια ύλη τουρκικών αρμάτων μάχης είχε προελάσει πλησίον του οικισμού, πολύ κοντά στα σπίτια που έχουν κατοικηθεί αλλά ανακόπηκαν τότε από Βρετανούς στρατιώτες και ειρηνευτές.

Ο Συνταγματάρχης Α. Λοΐζου αποκαλύπτει: Πώς χάσαμε εθνικό έδαφος

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου, από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή, προσαρτώντας εδάφη εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Το 2000, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου οι Τούρκοι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στα Στροβίλια και προσάρτησαν ένα μικρό μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη. Έτσι, τροποποίησαν υπέρ τους τα όρια της νεκρής ζώνης», ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

«Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στις παράνομες αυτές ενέργειες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι οικισμός της Δερύνειας στην επαρχία Αμμοχώστου. Μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της Βρετανική Βάσης Δεκέλειας ενώ, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το υπόλοιπο μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

Λόγω της κατοχής μεγάλου μέρους της Δερύνειας από τον τουρκικό στρατό, τα Στροβίλια είναι αποκομμένα από το μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2000 ο τουρκικός στρατός προέλασε καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης. Το ίδιο έγινε και το 2003.

Την ίδια χρονιά ο τουρκικός στρατός επέτρεψε το άνοιγμα μερικών οδοφραγμάτων και τη διέλευση Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καθώς και Τουρκοκυπρίων στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου.

Τα Στροβίλια έγιναν γνωστά λόγω του οδοφράγματος τους, μέσω του οποίου πολλοί Ελληνοκύπριοι μπορούν να κατευθυνθούν πολύ σύντομα στην πόλη της Αμμοχώστου και γενικά στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Από το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια», τόνισε ο κ. Λοίζου.

«Μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζώδια και στον Πύργο όπως και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης (κομματάκι – κομματάκι)», υπογράμμισε.

“Η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ)” σημείωσε.

“Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ευθύνη και γι’ αυτό που συνέβη το 2000 και γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα” τόνισε ο κ. Λοΐζου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Λοΐζου καταλόγισε επίσης αδράνεια και στην κυβέρνηση για τις μέχρι στιγμής ενέργειες της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.