Α. Συρίγος για τα 8 τρισ. του «Γλαύκου»: «Δεν… γεμίζει τον East Med»

Α. Συρίγος για τα 8 τρισ. του «Γλαύκου»: «Δεν… γεμίζει τον East Med»

Συγκρατημένος έως πολύ συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για το μέγεθος του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εμφανίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για σημαντικότερες ποσότητες, μεγέθους Ζορ ή Λεβιάθαν, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.

Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι άλλη μία απόδειξη των πλούσιων κοιτασμάτων που διαθέτει η περιοχή και έπεται συνέχεια.

Ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα συνιστά ένα κοίτασμα μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ούτε για την δημιουργία εργοστασίου υγροποιήσεως φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής θεωρεί ότι είναι σχετικά απίθανο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια διεκδικήσεων της. Δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι εκείνη είναι το κράτος με το οποίο οφείλουν να συζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Συρίγος εκτιμά μάλιστα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή καθώς επίσης και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα τεμάχια 4 και 5 για τα οποία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμία εταιρεία μέχρι σήμερα.

Συνιστά μάλιστα στην κυπριακή κυβέρνηση να δημιουργήσει άμεσα οικονομικό συμφέρον στα τεμάχια της ΑΟΖ της, ως ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Τουρκία αποφεύγει να εισέρχεται σε οικόπεδα τα οποία έχουν δοθεί μέσω διεθνών διαγωνισμών σε ξένες εταιρείες, διότι δεν επιθυμεί να πάει κόντρα στα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη μνεία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εφάπτεται στο οικόπεδο 6 και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ENI και της Total και παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, νοτίως του τεμαχίου 6 έχει βρεθεί το κοίτασμα Καλυψώ, το οποίο εκτείνεται και στο οικόπεδο 7, για το οποίο η Κύπρος έχει κινήσει διαδικασίες απόδοσής του, με επικρατέστερο πλειοδότη την κοινοπραξία ENI – Total.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.