Προκλητικός Ακιντζί για Κυπριακή ΑΟΖ: «Θα υπάρξουν εντάσεις εάν αφεθούμε εκτός από τις εξελίξεις στην περιοχή»

Προκλητικός Ακιντζί για Κυπριακή ΑΟΖ: «Θα υπάρξουν εντάσεις εάν αφεθούμε εκτός από τις εξελίξεις στην περιοχή»

Ο Μουσταφά Ακιντζί παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε και στο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε πως η Διεθνής Κοινότητα παραχαϊδεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ μίλησε και για εντάσεις στην περιοχή εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι βγουν εκτός των εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την πρότασή του για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στα θέματα ενέργειας και μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι οι ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 μαζί με εκείνες στο τεμάχιο 12, φαίνεται ότι αποτελούν το 1/3 της ποσότητας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του Ζορ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν χθες βράδυ καλεσμένος σε εκπομπή του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Μπαϊράκ» και απάντησε σε ερωτήσεις της διευθύντριας της τηλεόρασης, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ και του διευθυντή του τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων», Φεχμί Γκιουραλί εφ΄ολης της ύλης.

«Δεν μπορώ» είπε «να μειώσω αυτά που είδα πριν έρθω εδώ, δεν είμαι ειδικός, εφόσον είπαν ότι η ποσότητα στο Αφροδίτη (4tcf) είναι εμπορεύσιμη και η ποιότητα στο τεμάχιο 10 είναι καλή, οι έρευνες θα συνεχιστούν όπως λέχθηκε, άρα υπάρχει μια ελπίδα. Αν η διεθνής κοινότητα τους παροτρύνει (τους Ελληνοκύπριους) σχεδόν λέγοντας κάντε το και μην φοβάστε, αυτό δεν συμβάλλει στο όραμα της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Μ. Ακιντζί είπε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να αφεθούν εκτός από τις εξελίξεις στην περιοχή, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, με τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Εάν εσύ το κάνεις, θα το κάνω και εγώ κι αυτό θα φέρει εντάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναζητηθεί ο λογικός δρόμος».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων ο κ. Ακιντζί είπε ότι το είχε θέσει από την πρώτη του συνάντηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος του είχε πει ότι δεν είναι τόσο αφελής και μπορούσε να αντιληφθεί πως εάν προχωρούσε σε γεωτρήσεις, θα υπήρχε αντίδραση. «Ούτε όμως μου είπε ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ». Ένα χρόνο αργότερα, συνέχισε, όταν ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αδειοδοτήσεων εταιρειών, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε το ζήτημα στις τεχνικές επιτροπές, για να πάρει την απάντηση ότι δεν είναι θέμα προς συζήτηση διότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι ένα άλλο λάθος ήταν και το γεγονός ότι τους παραχάιδεψε η διεθνής κοινότητα», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής παράλληλων γεωτρήσεων όταν η διεθνής κοινότητα είπε στους Ελληνοκύπριους και σε αυτό το θέμα, όπως το πράσινο φως που είχε ανάψει για να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι είναι δικαίωμά τους να το κάνουν.

«Σε αυτή την περιοχή χρειάζεται οικονομική συνεργασία όπως και σε άλλους τομείς. Σε περίπτωση που βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου ο πιο λογικός δρόμος είναι να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το δέχονται και οι ίδιοι αυτό. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραχαϊδεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ειρήνη. Πρέπει να τύχει από κοινού εκμετάλλευσης ο πλούτος. Σε περίπτωση συνεργασίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για προστασία των δικαιωμάτων».

Κανείς δεν μας αναγνωρίζει

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε την αναφορά του ότι ούτε το Αζερμπαϊτζάν προσκαλεί το ψευδοκράτος, αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει δει τον Πρόεδρο Αλίεφ 2-3 φορές και τον προσκάλεσε ή δήλωσε έτοιμος να μεταβεί εκείνος στο Μπακού. Η απάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, ήταν «θα δούμε». «Φοβήθηκε και από την Ρωσία». Ανέφερε επίσης ότι σε σύνοδο του ΟΙΔ (Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης) στο Καζακστάν, στον οποίο οργανισμό το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή, ο ίδιος δεν μπόρεσε να πάει, παρ’ ότι και η Τουρκία είχε ζητήσει να προσκληθεί ως «πρόεδρος», καθώς η απάντηση του Καζακστάν ήταν ότι δεν αναγνωρίζει την «τδβκ» (ψευδοκράτος). Η απάντηση του Καζακστάν, συνέχισε, ήταν ότι ως χώρα που φιλοξενούσε την σύνοδο του ΟΙΔ και επειδή δεν αναγνωρίζει και δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτή ξεχωριστή αντιπροσωπεία των Τουρκοκυπρίων, παρά μόνο εάν πήγαιναν μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανέφερε δε ότι κάποια βήματα που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η παρεμπόδιση μη Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας προς τα κατεχόμενα, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και πρέπει να αποφεύγονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.