ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εκρηκτικό κλίμα στην Α.Μεσόγειο δημιουργεί η Τουρκία ενόψει τριμερούς – Σε εξέλιξη άσκηση ανοιχτά της Κύπρου

Εκρηκτικό κλίμα στην Α.Μεσόγειο δημιουργεί η Τουρκία ενόψει τριμερούς – Σε εξέλιξη άσκηση ανοιχτά της Κύπρου

Εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα ενόψει της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής της Ελλάδας, της Κύπρου και Ισραήλ αύριο Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μια κίνηση με την οποία η Ουάσινγκτον στέλνει φυσικά μήνυμα προς την Τουρκία για τις πολεμικές απειλές που συνεχίζει να εξαπολύει κυρίως εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

Στη διάρκεια της διευρυμένης (ΗΠΑ) Τριμερούς, στο Ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση για τις απειλές που εκτοξεύονται από τρίτες χώρες.

Η Τουρκία, εκτός της μεγάλης περιοχής που έχει δεσμεύσει για άσκηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, δεσμεύει δυο ακόμη περιοχές για την 20ή Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που οι κ. Νετανιάχου, Τσίπρας και Αναστασιάδης θα συζητούν στο Ισραήλ τα επόμενα βήματα στην κατασκευή του αγωγού East Med και υπό την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο θα εξετάσουν και τις απειλές ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους.

Η πρώτη περιοχή που δεσμεύθηκε με NAVTEX 0359/19 στις 13 Μαρτίου βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού (η οποία έχει δεσμευθεί και για την 25η Μαρτίου), ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν νεα NAVTEX 0368/19 με την οποία δεσμεύεται για ασκήσεις μεγάλη περιοχή δυτικά της Πάφου.

Γαλλικά Rafale «οργώνουν» 150.τ.χλμ. νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου

Την ίδια ώρα 150 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου δέσμευσε η Λευκωσία για τις αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί το γαλλικό Ναυτικό στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών στους Κυπριακούς αιθέρες.

Tα μαχητικά τύπου Rafale M εξορμούν από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο και την περασμένη Παρασκευή εν αναμονή της άσκησης είχε καταπλεύσει στην Κρήτη.

Στην γαλλική άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχιο αλλά και ιπτάμενο τάνκερ το οποίο ανεφοδιάζει εν πτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Τα γαλλικά μαχητικά υπερίπταντο σήμερα κοντά στο αεροπλανοφόρο, ωστόσο χθες η παρουσία τους σε Λάρνακα και Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου εντυπωσίασε.

Η παρουσία των Γάλλων στην περιοχή προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων οι οποίοι εξέδωσαν παράνομη Navtex.

Προάγγελος ενισχυμένων συνεργασιών με την Γαλλία, το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών.

«Είναι στο πλαίσιο της νέας ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας που έχουμε με την Γαλλία, η οποία ενισχύεται συνεχώς. Εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα περί τα τέλη Μαρτίου, ίσως τον Απρίλιο, να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμφωνίες, οι οποίες αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό συζήτηση σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι συνεργασίες. Δεν είναι μόνο ασκήσεις των Γάλλων, σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχουν και δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.