Τριμερής Ελλάδας – Λιβάνου – Κύπρου: Aποφάσισαν διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας

Τριμερής Ελλάδας – Λιβάνου – Κύπρου: Aποφάσισαν διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας

Με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης στην οποία Ελλάδα, Κύπρος και Λίβανος δεσμεύονται για διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στην Βηρυτό.

Όπως μεταδίδει τη κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε οι τρεις υπουργοί, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ζεμπράν Μπασίλ και Γιώργος Κατρούγκαλος, θα αναζητήσουν και συνέργειες σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος των πολιτών των τριών χωρών και των πολιτών τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση, οι τρεις Υπουργοί συμφωνούν επίσης ότι η τριμερής αυτή συνεργασία, όπως αντανακλάται στις κοινές τους αξίες, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των χωρών τους, εδράζεται στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα από την Κοινή Δήλωση, εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση των τριών Υπουργών για τον καθορισμό των αρχικών τομέων προτεραιότητας της συνεργασίας, που είναι ο Τουρισμός, η Ανώτερη Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Οικονομία και το Εμπόριο και αποτυπώνεται η συμφωνία τους για υποβολή συγκεκριμένων προγραμμάτων που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, η οποία αποφασίστηκε πως θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, εντός του 2019.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα, καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του «τριμερούς ταξιδίου», τονίζοντας πως οι τρεις εταίροι θα πρέπει τώρα να εργαστούν με στόχο να αποδώσει η συνεργασία τους απτά αποτελέσματα στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί.

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται κατά της όποιας άλλης χώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την πρόθεση της Κυπριακής πλευράς να μετατρέψει τον υποσχόμενο αυτό μηχανισμό σε ένα παραγωγικό πλαίσιο διάδρασης μεταξύ των τριών χωρών και των κοινωνιών τους, που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους πολίτες, και ιδίως για τη νέα γενιά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι είχε την ευκαιρία κατά τη συνάντηση να ενημερώσει τον Λιβάνιο ομόλογό του για την απόφαση σύστασης Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού που θα γίνεται στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, με όραμα να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε – σύμφωνα με το sigmalive.com – ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται και να συνδράμει ενεργά στην περαιτέρω ενίσχυσή τους, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του πως η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και δραστηριότητα στην περιοχή, μέσω της πολιτικής της για τη γειτονία και των εταιρικών της προτεραιοτήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνοντας, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας αργότερα φέτος, κατά την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών θα έχουν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε και να χαρτογραφήσουν την περαιτέρω εξέλιξη της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.