Τελ Αβίβ: «Να τοποθετηθούν THAAD & Patriot στην Κύπρο για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία – Kοινό σύστημα ραντάρ με Ελλάδα»

Τελ Αβίβ: «Να τοποθετηθούν THAAD & Patriot στην Κύπρο για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία – Kοινό σύστημα ραντάρ με Ελλάδα»

Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η μεταφορά THAAD και Patriot στην Κύπρο ώστε να προστατευθεί το νησί από την τουρκική επιθετικότητα.

Θέλει μάλιστα στο άμεσο μέλλον να κάνει χρήση του ραντάρ που έχει εγκαταστήσει στην Κρήτη οικοδομώντας ένα κοινό σύστημα ραντάρ με την Αθήνα που θα αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα τοποθέτησης του Arrow, του Iron Dome και των συστημάτων David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης

«Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία», αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat με τίτλο «Δημιουργώντας μια περιφερειακή Πολιτική για περιορισμό του Ερντογάν» όπως δημοσιεύει το sigmalive.

Το Begin-Sadat είναι το βασικό think tank του Ισραήλ και οι αναλύσεις του προϊδεάζουν για το ποια γεωοπολιτική κατεύθυνση θα ακολουθήσει το Τελ Αβίβ τα επόμενα χρόνια.

«Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του “αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου” από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και τον Λίβανο. Έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του οράματος, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων τους», αναφέρει.

Η ανάλυση επισημαίνει, ακόμα, πως τo AKP έχει επίσης προσπαθήσει να εξισλαμίσει και τα κατεχόμενα, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. «Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο από μια επανένωση με ίσα δικαιώματα σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα ήταν το πρόσχημα για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος)», τονίζεται.

«Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα και των κρατιδίων, προκειμένου να τη συγκρατήσουν.»

«Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «άξονα της Αρχαιότητας» της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες – ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον – πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για να το κάνουν να συμβεί», σημειώνεται.

Το άρθρο αναφέρεται στο ζήτημα των F-35, των Patriot και της αγοράς των s-400 από την Τουρκία και τις επιπλοκές που αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει στην οικονομία της Άγκυρας δεδομένων των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η σημασία να εγκατασταθεί στην Κρήτη το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD. Πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά η άσκηση πίεσης προς τη Βρετανία να επιτρέψει στα πυραυλικά συστήματα Patriot και το σύστημα THAAD να τοποθετηθούν στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα οικοδομεί ένα κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει το Arrow, το Iron Dome και τα συστήματα David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα στη Λευκωσία για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση.

Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα εν όψει της τουρκικής επιθετικότητας με στόχο τις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το Κυπριακό φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας αυτών των οπλικών συστημάτων πρέπει να εξουδετερώσει τυχόν διπλωματική κριτική της Τουρκίας για «στρατιωτικοποίηση» της βόρειας περιοχής της Λεβαντίνης.

Το Besa Center σημειώνει, επίσης, πως η πώληση αυτών των οπλικών συστημάτων θα πρέπει επίσης να γίνει στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

«Μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και και τη Β. Λεβαντίνη θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ θα ενίσχυε την περιφερειακή οικονομία. Αυτό θα συνέβαλλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομάκρυνε την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα περιόριζε τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα. Θα ενθαρρύνει, επίσης, την “τοπική πολυμερή προσέγγιση”, χωρίς να καταφεύγει στην παραφουσκωμένη και αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», καταλήγει ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.