ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απειλεί με νέα εισβολή την Κύπρο η Τουρκία: «Nα θυμάστε τι πάθατε το 1974 – Τα πλοία μας είναι έτοιμα ξανά»

Απειλεί με νέα εισβολή την Κύπρο η Τουρκία: «Nα θυμάστε τι πάθατε το 1974 – Τα πλοία μας είναι έτοιμα ξανά»

Με νέο “Αττίλα” απείλησε η Τουρκία την Κύπρο λίγο πριν αποπλεύσει ο τουρκικός Στόλος για μια πρόβα πολέμου σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι:

Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του.

“Εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο”.

Εδώ η ε/κ και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία.

Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά.

Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και τoυ ψευδοκράτους. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση ‘εισβολή’.

Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ.

Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974.

Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του.

Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας έκανε λόγο και για επιθετικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς.

«Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε επίσης ότι όλα τα οφέλη από την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μοιραστούν ισότιμα και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό που κάνει ανεπίλυτο το ζήτημα είναι η υποστήριξη των χωρών της Ε.Ε. στην Κύπρο.

«Πολλές φορές ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στην Κύπρο για τις δύο κοινότητες. Τώρα λέγοντας ότι “είναι δικαίωμά μας ως κυρίαρχη χώρα”, προσπαθούν να στηριχθούν πίσω από τις δηλώσεις της Ε.Ε. Κάποιες περιοχές που ισχυρίζονται ότι είναι δικές τους είναι μέσα στα δικά μας πεδία αρμοδιότητας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Οπως ανέφερε χτες το pronews.gr, τον απόπλου του συνόλου του Στόλου ζήτησε ο Ερντογάν με το πρόσχημα κολοσσιαίας άσκησης προκειμένου οι ΤΕΔ να “κλειδώσουν” Αιγαίο-Αν Μεσόγειο για τον «Πορθητή»

Η άσκηση ξεκινά την Δευτέρα με την έξοδο των πολεμικών πλοίων από τους ναυστάθμους Kdz.Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun!

Ο αριθμός των ναυτικών και λοιπών δυνάμεων που πρόκειται να συμμετάσχουν είναι πραγματικά τεράστιος και η υπόθεση ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας άσκησης και αγγίζει τα όρια του ανοικτού εκβιασμού και απειλής της Ελλάδας και της Κύπρου για τα κοιτάσματα σε Α.Μεσόγειο και νότια της Κρήτης.

Οι δυνάμεις που θα «απλώσει» το τουρκικό Ναυτικό στέλνουν ένα σαφές επιθετικό μήνυμα προς την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, το «μυστικό» της όπλο αυτό της «στρατηγικής» της «ψυχραιμίας».

Συνολικά θα μετάσχουν 131 πλοία επιφανείας και υποβρύχια, εκ των οποίων τα 110 του Ναυτικού και 21 της Ακτοφυλακής, 57 αεροσκάφη, 33 ελικόπτερα και 25.900 προσωπικό. Η προηγούμενη μεγάλη άσκηση του τουρκικού Ναυτικού η Mavi Vatan, είχε συμπεριλάβει 103 πλοία επιφανείας και υποβρύχια και περί τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών.

Από άποψη δυνάμεων θα συμμετάσχουν πλοία, υποβρύχια, UAV, ομάδες αποβατικών επιχειρήσεων, πεζοναύτες, ομάδες SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου και όλη η δύναμη της Ακτοφυλακής.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό Ναυτικό έχει ήδη αποδεσμεύσει κανόνες εμπλοκής για τα σκάφη του που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο και προστατεύουν το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο

Άρχισε λίγο μετά τις 10 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό.

Στην συνεδρία μετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετέχουν ακόμη ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.