ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Άγκυρα δέσμευσε για ασκήσεις τα οικόπεδα 8,9,10 & 12 της κυπριακής ΑΟΖ! – Τρίτος «Αττίλας» με την ανοχή… όλων

Η Άγκυρα δέσμευσε για ασκήσεις τα οικόπεδα 8,9,10 & 12 της κυπριακής ΑΟΖ! – Τρίτος «Αττίλας» με την ανοχή… όλων

Σε μια ακόμα πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα η οποία επιχειρώντας να «νομιμοποιήσει» την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει για έξι ημέρες -όχι διαδοχικές- από τις 18 έως τις 31 Μαΐου τα οικόπεδα 10,8,9 και 12.

Το 10 είναι της Exxon Mobil, τα 8,9 της Total -ENI και το 12 των Νoble-Shell

Η κίνηση αυτή αποτελεί μήνυμα προς τις χώρες των μεγάλων εταιρειών που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ότι τίποτα δεν θα γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Πρόκειται για τρίτο «Αττίλα» ο οποίος συμβαίνει με την ανοχή όλων των χωρών της Δύσης από τις ΗΠΑ και την Βρετανία μέχρι και την Γαλλία.

Φυσικά από την στιγμή που η απάντηση της Αθήνας μέχρι τώρα είναι «παραμένουμε ψύχραιμοι» γιατί να αντιδράσουν οι υπόλοιποι;


ΝΑVTEX 0606/19

TURNHOS N/W : 0606/19

MEDITERRANEAN SEA

MILITARY TRAINING,

18 MAY 19 FROM 0700Z TO 0900Z

21 MAY 19 FROM 1100Z TO 1400Z

23 MAY 19 FROM 1400Z TO 1600Z

25 MAY 19 FROM 1000Z TO 1300Z

28 MAY 19 FROM 0800Z TO 1000Z

31 MAY 19 FROM 1200Z TO 1500Z

IN AREA BOUNDED BY;

34 07.00 N – 033 16.30 E

34 07.00 N – 033 32.00 E

33 34.00 N – 033 32.00 E

33 34.00 N – 033 16.30 E

CAUTION ADVISED.

Σημειώνεται ότι χθες σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, σερ Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος νομιμοποίησε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς δεν της αναγνώρισε κυπριακή κυριαρχία!

“Γεωτρήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση»” έφτασε να δηλώσει δημοσίως ο Άλαν Ντάνκαν ο οποίος μάλλον “κλαίγεται” διότι η BP, δεν πήρε κανένα οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η βρετανο-ολλανδική Shell πήρε ένα «φτωχό» μερίδιο μαζί με τη Νoble στο οικόπεδο 12.

Τώρα όμως προκύπτει σοβαζό ζήτημα με την χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε ο Βρετανός υπουργός για να κάνει την δήλωση αυτή.

Πιο αναλυτικά, περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.