Βαθαίνει το ρήγμα Λευκωσίας-Λονδίνου – Foreign Office: «H κυπριακή ΑΟΖ είναι υπό αμφισβήτηση»

Βαθαίνει το ρήγμα Λευκωσίας-Λονδίνου – Foreign Office: «H κυπριακή ΑΟΖ είναι υπό αμφισβήτηση»

Τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν για την κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε εκπρόσωπος του Foreign Office το μεσημέρι της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας τις χτεσινές πληροφορίες περί “γκριζαρίσματος” της κυπριακής ΑΟΖ από το Λονδίνο.

Στην ανακοίνωση το Foreign Office προσπαθεί να παραπλανήσει την Λευκωσία παίζοντας με τις λέξεις, τονίζοντας πως κάλεσε μεν “την Τουρκία να μην προβεί σε… γεώτρηση” αλλά υπογραμμίζει την φράση “στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή” !

Ας εξηγήσει ξανά το Λονδίνο πως μπορεί να απαγορεύσει ή να εισηγείται στην Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση αφού ονομάζει την κυπριακή ΑΟΖ και επίσημα “under dispute”.

Αυτούσια η ανακοίνωση

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σε σχέση με την σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαϊου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η διερευνητική γεώτρηση δεν θα πρέπει να προχωρεί σε οποιαδήποτε περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

Καλούμε την Τουρκία να μην τρυπήσει σε αυτή την περιοχή.

Επαναλαμβάνεται στη συνέχεια το δεύτερο σκέλος της διευκρινιστικής δήλωσης που είχε γίνει προς τον βουλευτή Μάικ Φρηρ κατόπιν ερώτησής του εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

“Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ (και σημειώνουμε ότι η Κύπρος έχει φτάσει σε συμφωνίες με τις χώρες νότια και ανατολικά για τα όρια της ΑΟΖ).

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αέριο και το πετρέλαιο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.”

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση (“under dispute”).

Σημειώνεται ότι η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Χτες, διάβημα προς το Foreign Office υπέβαλε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ντάνκαν, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

Λακκοτρύπης: “Με διαφορά η σοβαρότερη πρόκληση”

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, από το Λονδίνο σχολίασε:

“Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου.

Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι “δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.